Raset bara fortsätter

Ericsson faller på Stockholmsbörsen

MIN EKONOMI

På några minuter försvann en femtedel av Ericsson.

Aktieägarna blev 130 miljarder kronor fattigare.

I natt fortsatte det fria fallet.

När Nasdaqbörsen i USA stängde sent i går kväll hade Ericsson sjunkit med en fjärdedel: 25,1 procent.

Och när Stockholmsbörsen öppnade i morse dök kursen direkt till 59 kronor.

Foto: EVA TEDESJÖ
AKTIEN SJUNKER – LÖNERNA STIGER Ericssons vd Kurt Hellström och styrelseordförande Lars Ramqvist presenterade en vinstvarning som orsakade chockvågor på den svenska börsen i går. På ett år har aktien rasat med över 70 procent. Samtidigt har Hellströms lön ökat med 71 procent och Ramqvist med 83 procent.

Strax före klockan tre i går eftermiddag stoppades oväntat all handel med Ericssons aktier.

Några minuter senare, 15.03, gick företaget ut med ett kortfattat pressmeddelande.

Budskapet slog ned som en bomb på Stockholmsbörsen. Trots att man bara för en dryg månad sedan förväntade sig ett nollresultat under det första kvartalet uppskattas nu förlusten till mellan 4 och 5 miljarder kronor

Hela företaget går back

Under årets tre första månader är det inte bara sorgebarnet mobiltelefoner som går dåligt. Hela företaget går numera med förlust.

När handeln kom i gång igen halv fyra störtdök aktien omedelbart. På några få minuter försvann 16 procent av Ericssons värde. Under de timmar som återstod till stängningsdags föll Ericsson ytterligare 5,5 procent. Kursen slutade på på 64 kronor jämfört med 81,50 i går morse.

Problemen för Sveriges viktigaste företag begränsades inte till Stockholmsbörsen. I London tappade Ericsson 26 procent och även i Frankfurt och Paris föll Ericsson kraftigt.

Ericssondirektörernas mardrömsdag lindrades definitivt inte av utvecklingen på den amerikanska teknikbörsen Nasdaq. De amerikanska placerarnas dom var hård. När Nasdaq stängdes var en fjärdedel av Ericssons värde utraderat.

– Ett redan dåligt förtroende för Ericsson bland många investerare urholkades ordentligt i dag, sade en amerikansk investerare till TT.

Nasdaq sjönk med 6,5 procent och gick genom golvet på 2 000 punkter till sin sämsta notering sedan slutet av 1998.

Varannan äger Ericsson

Om man räknar in fondspararna äger mer än varannan svensk aktier direkt eller indirekt i Ericsson.

Oroliga småsparare följde i går kväll Ericssons utveckling på bankerna tv-skärmar.

– Det är så det är. Börsen går upp och ner, men det är tråkigt att det gått ner så otroligt mycket, sa Martin Olofsson från Stockholm.

http://wwwb.aftonbladet.se/nyheter/0103/13/frage_include.html

Jens Kärrman

ARTIKELN HANDLAR OM