Nu kommer den norska mobiltelefonen

MIN EKONOMI

Inom bara några veckor lanseras den första mobiltelefonen från Norge.

Det låter som en dålig Norgehistoria, men det anonyma telekomföretaget Magcom tar sina egna planer på blodigt allvar. Telefonen är klar för försäljning.

Den norska mobiltelefonen har utvecklats och testats under stort hemlighetsmakeri. Den är gjord i magnesium, men väger ändå inte mer än 157 gram. Samtidigt har den funktioner som påminner om en handdator och konkurrenternas avancerade telefonmodeller.

Nättidningen IT-avisen avslöjar nu detaljerade uppgifter om nallen som norrmännen hoppas ska konkurrera med Nokia och Ericsson:

Standbytiden är upp till 110 timmar

Displayen är 4 x 4 cm

Storlek: 97 x 57 x 31 mm

Den är klar för GPRS

Minne: 4 Mb flashminne och 265 Kbyte RAM

Telefonens programvara kan uppgraderas genom att man laddar ner nya versioner på nätet. I likhet med exempelvis den populära handdatorn Palm Pilot synkroniserar den med persondatorn och Micosofts mailprogram Outlock.

Mytomspunnet företag

Telefonen klarar såväl 900- och 1800-frekvenserna i GSM-nätet, men också det amerikanska 1900-nätet, vilket är ovanligt. Till skillnad från de floppade WAP-telefonerna kan användaren surfa på hela webben med telefonen, även om det sannolikt tar en väldig tid.

- Du kan se på alla vanliga sidor på internet med vår telefon eftersom den stöder HTML 4.0. Skärmen är stor och detaljerad nog att läsa artiklar på VG.no (Norges mest lästa nättidning), säger Eirik Gundersen till Digitoday.

Spekulationerna kring telefonen har pågått en tid i Norge. Magcom är ett helt okänt företag och har med sin låga profil nästan blivit mytomspunnet i Norge. Bolaget har inte ens en hemsida. När Magcoms planer blev kända för ett år sedan utpekades Telenor som en av ägarna.

Telekombedömare i Stockholm är skeptiska till bolaget. Att som helt okänd aktör försöka bryta sig in på den stentuffa mobilmarknaden bedöms som hopplöst. Inte ens stora spelare som Philips har lyckats med bedriften.

- Alla kan göra en sådan här telefon, men det är för tidigt. Efterfrågan finns inte. Och när marknaden kommer igång handlar det om att ha skalfördelar, säger en telekomanalytiker till Ekonomi24. 

Thomas Peterssohn/Ekonomi24