Stor risk att Nokia vinstvarnar

MIN EKONOMI

Avvikelsen mellan Nokias prognoser och aktiemarknadens växer nu allt mer.

Deutsche Bank varnar för att Nokia måste vinstvarna inom 48 timmar om de inte tror sig nå förväntningarna.

Även i Finland höjs beredskapen för en vinstvarning de närmaste dagarna.

- Sannolikheten för att Nokia tvingas vinstvarna för det första kvartalet har höjts efter Ericssons varning i går, det tyder på att det kan finnas något mer fundamentalt fel i marknaden. Om de tänker varna så kommer det att ske vilken dag som helst nu, säger Jussi Uskola, senioranalytiker på Merita Nordbanken i Helsingfors.

- Det är redan uppenbart att Nokia inte kommer att möta sina egna prognoser. Nu handlar det om huruvida de kommer att klara av att möta analytikernas förväntningar. Om de tror att de hamnar långt under så vinstvarnar de, om de hamnar bara lite under så tror jag att de kanske döljer det och istället justerar ned prognosen för det andra kvartalet. Nokia har sagt att de räknar med en omsättningstillväxt på cirka 35 procent för det första halvåret i år, det är nog väl aggressivt med tanke på hur inledningen av året sett ut, fortsätter han.

Marknaden räknar med vinstvarning

Även på Deutsche Bank har varningsflaggorna hissats för Nokia. Banken har svårt att tro att bolaget klarar av att stå emot trycket från en allt svagare ekonomi. Om förväntningarna inte ser ut att kunna mötas måste en vinstvarning komma inom 48 timmar, skriver banken i en kommentar.

- Vi tror att marknaden redan räknar med en vinstvarning från Nokia. Om så inte blir fallet borde aktien bli en av få källor till stabilitet i en bransch vars vinstutsikter blir allt mer otydliga för varje dag, skriver Deutsche.

Speciellt oroande är tecknen på att prispressen på mobiltelefonerna kan vara hårdare än tidigare förväntat. Frågan är dock om det är Nokia som ligger bakom trycket som får de övriga att falla, eller inte.

Avmattning i Europa ett hot mot Nokia

Deutsche Bank oroas också över utvecklingen på systemsidan. Att USA-marknaden backar för Ericsson kan bero på minskat intresse för TDMA, vilket är ett viktigt område för Ericsson. Nokias kontrakt med AT&T skyddar också till viss del för en avmattning i regionen. Värre är det då med tecknen på avmattning också i Europa, speciellt om priset blivit ett vapen i kampen om kontrakt.

Nokia klarade sig relativt helskinnad igenom måndagens telekomras. Medan Ericsson föll drygt 20 procent under dagen tappade Nokia bara 3 procent. Även tisdagen inleddes relativt bra av Nokia, aktien hade efter några timmars handel backat 2 procent. Ericsson hade samtidigt gått ned 9 procent. 

Läs mer

Per Ericson/Ekonomi24