Ericssons ras drar med sig kronan

MIN EKONOMI

Massiva utförsäljningar i Ericsson pressar ned den svenska kronan till rekordlåga nivåer.

På två dagar har kronan tappat 27 öre mot dollarn och 12 öre mot euron.

Bedömare spår nu att kronan kommer att försvagas ytterligare under våren. Det kan i sin tur dämpa raset för svensk export.

Under måndagen sjönk kronan 12 öre mot dollar och 7 öre mot euron. Under tisdagen fortsatte raset, kronan tappade ytterligare 15 öre till 9,97 för en dollar och 5 öre till 9,18 mot euron.

- Det är massiva utförsäjningar av Ericssonaktien. Det är ett stort flöde av pengar ut från Sverige just nu. Det finns inget stöd för kronan därute, säger en valutahandlare.

Därmed skickades kronan ner till rekordlåga nivåer. Även mot andra valutor dyker kronan, mot norska kronan noterades kursen 1,12, den lägsta nivån på fyra år.

När absolut bottennotering

Mot Riksbankens konkurrensvägda valutakorg, det så kallade TCW-indexet är rekordsvag. Nivån 133,80 på tisdagen är inte långt från rekordnoteringen 136,80 sedan kronan började flyta fritt 1992.

- Det är en bit kvar men inte långt ifrån de lägsta nivåerna från 1995. Kronan är egentligen fruktansvärt svag just nu, säger Robert Berqvist, analytiker på SEB Merchant Banking.

Orsaken är den allmänna osäkerheten om konjunkturen och att exportföretagen går sämre.

- Kronan som är en liten valuta tar nästan alltid stryk i såna här lägen av osäkerhet. När dessutom de stora svenska exportbolagen som normalt sett är stora aktörer i valutamarknaden avvaktar så drabbas kronan av de finansiella flödena som just nu är negativa, säger Robert Bergqvist.

Ytterligare försvagning

Och ingen vändning är i sikte. Bedömare tror tvärtom att kronan kan försvagas ytterligare under våren:

- Det är stor risk för det. Det finns en rad faktorer som kommer vara hämmande nu under våren. Dels kommer 20 miljarder i nya PPM-pengar som troligtvis kommer placeras till stor del utomlands. Aktieutdelningar och obligationslån som förfaller gör också att stora belopp ska betalas ut i kronor de närmaste månaderna, menar Robert Bergqvist som spår att kronan kan kommna att parkera över 9,20 mot euron och 10 kronor mot dollarn ett bra tag framöver.

Det fungerar samtidigt som en stötdämpare eftersom det ökar de svenska företagens konkurrenskraft och därmed ger exporten en skjuts. Det kan behövas. På tisdagen spådde Exportrådet i en färsk analys på att den svenska varuexporten dämpas, och antas öka med 5 procent i volym i år och 6,5 procent nästa år.

För de stora svenska exportbolagen är en svag krona bingo. En tumregel säger att 10 procents försvagning av kronan mot dollarn gör runt 1,5 miljarder i ökad vinst för Ericsson. 

Läs mer

Andreas Cervenka/Ekonomi24