”Spara långsiktigt i Ericsson”

Men sälj om du inte vill vänta

MIN EKONOMI

Mats Westers grundtips är att man inte ska göra något just nu när det är så turbulent.

Men om man inte ska ha Ericsson långsiktigt kan det kanske vara läge att kliva av.

”Man kanske istället ska vänta några månader och SEDAN kliva på, när det ljusnar”, säger Mats Wester chefredaktör för Sparöversikt.

Läs hela chattsammandraget här.

Mats Wester säger: Hej nu är jag här, börja ställa frågor!

Kakan säger: Anser du att Ericssons ledning bör avgå?

Mats Wester säger: Jag tycker inte det är mitt jobb att ha åsikter i den frågan. Men det är konstigt att inte olika ägargrupper väckt frågan. Hade det varit i USA hade det varit en stor diskussion. Det är litet konstigt att det är så tyst.

stina säger: Ska man köpa ericsson nu?

Mats Wester säger: Nej. Man ska inte ge sig in i det om det är så turbulent som det är nu. Om man tror på Ericsson på sikt möjligen, men ha ingen brådska. Det är ingen risk att aktien stiger snabbt just nu.

stina säger: Vilka aktier ska man köpa nu?

Mats Wester säger: Jag tycker man kan köpa olika små verkstadsbolag till exempel, som Lindab och Höganäs. De är inte så högt värderade så riksne för ras är liten.

anna säger: Är det bra att spara på kapitalkonto?

Mats Wester säger: Jag antar att du menar sparkonto. man kan ha en buffert eller reserv på sånt knto. Men för långsiktigt sparande är det dåligt.

olle säger: Hur sparar man bäst?

Mats Wester säger: Månadsvis är regel nummer ett. Ibland köpet man billigt, ibland dyrt. Och så ska man sprida sparandet på olika typer av aktier eller fonder.

kim säger: har du någoot tips vad jag kan sätta mina pengar

Mats Wester säger: Med det lilla jag vet, så är en bred global aktiefond, med sparande på fyra fem års sikt. Kortare tid: räntefond med så låg avgift som möjligt.

åke säger: Varför går adcore ner när det ändå måste räknas som ett av de bästa och lönsammaste it-företagen??

Mats Wester säger: Adcore är i en bransch som varit för högt värderad, det är förklaringen. Det är möjligt att Adcore kanske skulle vara bättre än genomsnirttsföretaget, men hela branschen har problem, det är därför den går

Katta säger: Var kan man som nybörjare lära sig om börsen?

Mats Wester säger: Det enklaste är att skaffa en gruundbok om aktier. Aktiespararna har både böcker för unga och äldre.

anna säger: Är det inte bättre att spara i fonder än i aktier

Mats Wester säger: Jo, mycket bättre eftersom man får pengarna fördelade på många olika företag automatiskt. Det är mindre risk att drabbas om ett företag går dåligtt.

Watcher säger: Varför kallar man det "vinstvarning" då det egentligen tycks innebära att det går dåligt för ett företag. Varför inte varna för förlust eller bäst av allt hålla tyst tills rapporten läggs fram?

Mats Wester säger: Ja, ordet vinstvarning var i ett klimat när vinsten ökade. Resultatvarning vore ett bättre ord. Men hålla tyst - nej då skulle reaktionen bli ä"nnu kraftigare. I USA måste företagen varna om vinsten beräknas bli lägre än väntat.

anna20 säger: är det bra att spara i ryssland eller andra sådana riskfonder nu?

Mats Wester säger: Med en liten del av sitt sparande kan man alltid fördela på högriskfonder. men det gäller att inte satsa för mycket på dem. Ryssland kan vara lika god som någon annan högrisk. Men som sagt, en liten del bara.

Milla säger: Hej Mats! Läge för räntefonder nu, eller....

Mats Wester säger: Nej. Det var för ett år sedan det var läge för räntefonder. Det är inte efter stora nedgångar man ska fundera på räntefonder, utan efter stora uppgångar.

Kalle säger: Har något stort svenskt företag någonsin haft en lika omfattande nedgång som ericsson har i dagsläget?

Mats Wester säger: Ja, det har förekommit aktier som fallit procentuellt sätt, om man tittar på internetkonsulterna, och Fermentakursen som en gång föll dramatiskt.

Honken säger: Mats, hur kunde det här ske?

Mats Wester säger: Ja, huvudskälet var att förväntningarna var alldeles för högt uppskruvade för ett år sedan. Det som sker just nu är en allmän tillnyktring inom it och telekom-sektorn. I grunden är det bra för börsen, men inte för de som sparat för stor del i sektorn

LARS säger: HUR GÅR DET FÖR SVERIGE

Mats Wester säger: Ericsson har stor betydelse för svensk export framför allt. Och det är ett flagfggskepp för svensk industri. Men det är inte företaget som är drabbat av misstroende, utan aktien. Företaget ärm inte hotat. Det är ett växande företag.

kenneth säger: Hej Mats! Vad tror du om HM´s utveckling framöver?

Mats Wester säger: Ja, HM är ett annat exempel på en högt värderad aktie som föll enormt kraftigt när reslutatet var dåligt, och resultatet visar att det kan vara svårt att få aktien till samma nivå snabbt. Det är en högt värderad aktie och därmed en hög risk.

David A säger: Ok, nu är det så här, jag har 25.000 i olika fonder. Idag blev jag rädd och sålde innehav i Kommunikationsfonden, det känns ju som att Nokia och Ericson kommer gå ner rejält. Är detta rätt? Vilken bransch ska man satsa på? En indexfond?

Mats Wester säger: Indexfond ska man inte satsa på utan vidare. Den har genrellt mer Ericsson än andra fonder. jag är tvkesam till om det var rätt att sälja kommunikationsfonden. Det är inte så att it-sektorn slutat vara läönsam. Nu är vi nere i en vågdal.

vinsten säger: Jag har ca 100.000 som jag tänkt investera, men vet inte i vad....börsen eller mer säkra värde papper

grabben säger: Jag köpte Ericsson B för 154kr ska jag ha dom kvar?

Mats Wester säger: Jag tycker du ska dela upp sparandet i fyra-fem olika poster. Du kan gott börja i dag eller i morgon, och sedan vänta en månad innan nästa. INte in med alltihopa i dag, utan under en längre tid. Och välj breda aktiefonder.

Mats Wester säger: Mitt grundtips är att man inte ska göra något just nu när det är så turbulent. Men om man inte ska ha Ericsson långsiktigt kan det kanske vara läge att kliva av. Man kanske istället ska vänta några månader och SEDAN liva på, när det ljusnar för sekto

Mats Wester säger: Men gör inget i panik

tommy säger: varför går NB Spekta så dåligt trots att detta äe en blandfond med liten risk

Mats Wester säger: Jag tror att den har 100 procent aktier, det är därför den drabbas av börsnedgången kraftigt.

Gunilla säger: vad tycker du om Aktie-sm?

Mats Wester säger: Jag tycker den kan vara skojig som ett lotteri. Om man ska han chans att vinna måste man satsa på farliga aktier. Och på så sätt lära sig hur man inte ska göra med sina riktigta pengar.

anna20 säger: är vi på väg mot en lågkonjunktur nu?

Mats Wester säger: Ja. Mot en sämre konjunktur, med sämre tillväxt. Men hur djup den blir är oklart. Det är inte säkert den blir lika dåligt som det känts de senasste dagarna.

bjorn säger: kan det anses sakert att investera i utlanska aktier, och vilken marknad skall man i sadana fall spara i

Mats Wester säger: Aktier kan aldrig anses vara säkra. De är alltid ett stort riskmoment. Om man ska välja en stor region tror jag ändå Europa är MINST riskabelt, men det verkar ändå ha större möjlighet än amerikanska aktier.

kalle säger: hur kan ericsson backa så mycket ?Tycker man ser artiklar typ" ericsson får ny miljardorder" var och varanan dag.nån stans borde man gå med vinst?

Mats Wester säger: Ja, Ericsson är ett företag som borde gå med vinst. Men man måste skilja p åaktien och företaget. Att aktien går ner beror på att FÖRVÄNTNINGARNA varit så höga på vinst. Medan företaget Ericsson fortfarand egår bra och kommer att göra vinst.

bjorn säger: ar det riskablet att investera i den amerikanska marknaden nu, med tanke pa deras botten notering igar?

Mats Wester säger: Ja, jag tycker man ska vara litet försiktig med amerikanska aktier. den am konjunkturen ser ut att bli ännu sämre än europeiska. Om dollarn sjnker mot krononan så drabbas ens innehav av amerikanska aktier av det.

Wezi säger: Vad ska man göra för att tjäna pengar?

Mats Wester säger: Jobba är det tråkiga med säkraste sättet. Men jag tror på det här med att försöka bygga uåp ett regelbunder sparande varje månad. Tråkigt men säkert. Att lägga undan varje månad det man har råd med, kanske nån hundralapp.

Carla säger: Hur anser du småsparare med Ericsson-aktier sedan 2 år ska agera nu?

Mats Wester säger: Det avgörande är inte hur länge man ägt aktier, utan hur man tror utvecklingen blir. jag tror kursen kommer att åka berg-och-dalbana. OM man tror lkångsiktigt på aktien kan man behålla, annars kan man om nån månad börja sälja av litet.

Mats Wester säger: Mitt avslutningsråd är: rusa inte iväg och gör dramatiska förändringar i dag. Vänta tills det lugnat ner sig litet grann, det tar kanske någon eller några dagar.

Moderator säger: Tack Mats Wester och alla som ville chatta om aktier och sparande.