Fortsatt fall för Ericsson idag

Mäklare: "Oäkerheten har aldrig varit större"

MIN EKONOMI

Slakten på Ericssonaktien fortsätter. Kursen faller i dag med nära 8 procent och Nokia backar drygt 4 procent.

Det är främst utländska investerare som dumpar Ericssonaktien.

Allt pekar på att de amerikanska börserna öppnar kraftigt nedåt.

Sedan måndagens vinstvarning från Ericsson har aktien som bekant rasat 26 procent. Enligt flera mäklarchefer på banker och fondkommissionärer orsakas dagens ras av att det är instabilt på den finansiella marknaden. Rykten om att japanska storbanker ska ställa in betalningarna florerar.

Nasdaq och New York-börsen väntas öppna kraftigt nedåt i dag. Nasdaqterminen är ner 3,6 procent, vilket innebär att den ligger mycket lågt.

Utländska placerare säljer

Ser man på de europeiska börserna Paris, Frankfurt och London så har också de backat med mellan 3,5 och 3,8 procent i dag.

- Dagens nedgång i Ericsson har inte så mycket med just Ericsson att göra utan det handlar om en allmän instabilitet, säger Leif Kindstedt, tillförordnad mäklarchef på Fisher som också säger att det finns ett stöd för Ericsson på 58 kronor.

Det är främst utländska investerare som säljer av Ericssonaktien, störst handel är det hos Deutsche bank. Omsättningen i aktien på Stockholmsbörsen är 11 miljarder kronor och drygt 70 miljoner aktier har bytt ägare under dagen. Det anses som förhållandevis mycket.

Chocktillstånd

- Det är inte vanliga svenska småsparare som säljer sina aktier. Det verkar som om de är i lite av ett chocktillstånd sedan vinstvarningen. Många är besvikna på Ericsson, säger Anders Rudolfsson, mäklarchef på Handelsbanken.

Under förmiddagen gick dock rykten om att Nokia skulle vinstvarna men dessa har tillbakavisats av företagsledningen. Under förmiddagen påverkade dock dessa rykten Ericssonaktien negativt.

- Osäkerheten har aldrig varit större. Är vi på väg in i en lågkonjunktur eller vänder det snart, är frågan många ställer sig, säger Anders Rudolfsson.

Den amerikanska centralbanken har möte nästa vecka och då hoppas många investerare att Allan Greenspan kommer att sänka räntan med 50 punkter, eller till och med mer. 

Läs mer

Isaac Pineus/Ekonomi24