Ericssonchefen sågas av PR-experter

MIN EKONOMI

Ericssons VD Kurt Hellström får ett lågt betyg för sitt framträdande i TV i går.

Flera PR-konsulter tycker att han var nervös och inte hade något tydligt budskap om åtgärder.

- Han var klart pressad i TV och hade ett passivt förhållningssätt, säger kommunikationsstrategen Peter Erikson.

Foto: Pontus Höök
INGET HJÄLPER Ericssons VD Kurt Hellström tog tjuren vid hornen och framträdde i TV. Men insatsen imponerar inte på medieexperter.

Kritiken har varit förödande mot Ericssons ledning och informationsavdelning efter måndagens vinstvarning. Kurt Hellström har de senaste dagarna varit svåråtkomlig för media. I går gick han ut i TV och försvarade sig och verkade inte särskilt ångerfylld över att han hållit sig undan.

- Många av våra kollegor i branschen tycker att vi är fantastiskt öppna. Jag är förvånad över kritiken. Inga har sådana presskonferenser som vi har där hela ledningen deltar, men jag förstår att jag skulle suttit här en dag tidigare, men jag kunde inte avboka vad jag hade inbokat, sade han i SVTs Aktuellt i går.

Han tog inte på sig krisen i Ericsson utan valde att skylla den på omvärldsfaktorer.

- Det här är ett branschfenomen, ett konjunkturfenomen. Bortsett från Nokia har vi fallit minst. Vi är ett väldigt bra företag på systemsidan och har ett åtgärdsprogram för att komma till rätta med problemen på mobilsidan, sade han.

Tvingades fram

Kurt Hellström hade inga svar på hur Ericsson ska vända den negativa utvecklingen för bolaget.

- Bortsett från att jag inte kan vända konjunkturen fortsätter vi med vårt åtgärdsprogram för mobiltelefonerna.

Kritiken mot Kurt Hellström låter inte vänta på sig. Han gav ett nervöst intryck i TV-studion där han skruvade på sig och såg allmänt besvärad ut.

- Han var där för att han tvingats fram, inte av inre övertygelse. TV-tittarna har full förståelse för att Ericsson har problem, men det är inte bra när man säger att ledningen inte gjort något fel. Att säga att företagsledningen följer den uppgjorda planen är på sätt och vis bra, det ger inget bra intryck att handla i panik. Å andra sidan kanske man i ett sådant här läge måste göra drastiska åtgärder, säger Peter Erikson, konsult i kommunikationsstrategier i det egna bolaget Erikson Outlook.

Reagerar istället för att agera

Peter Erikson tycker det är en förutsättning att företagsledningen måste ligga ett steg framför och arbeta proaktivt med scenarier över framtidsutvecklingen.

- Framträdandet i TV i går gav intrycket att Ericsson har ett passivt förhållningssätt och endast reagerar på omvärldens händelser. Det är en förutsättning att hela tiden ligga ett steg framför, då får man handlingsfrihet, säger han.

Mats Guller, informationsrådgivare på Gullers grupp, saknade också en hel del i Kurt Hellströms TV-framträdande.

- När man träder fram i ett pressat läge gäller det ha ett kristallklart budskap och vet vilka man talar till; aktieägarna eller de anställda. Det var klart att han inte hade något tydlig budskap och förde snarare ett samtal med programledaren, säger Mats Guller som ändå tycker att Kurt Hellström klarade sig bra givet det dåliga utgångsläget.

- Det krävs en stålman för att klara sig, han är inte heller känd för att trivas i mediesammanhang. Många mindre aktieägare tyckte nog synd om honom och fick en viss förståelse, säger han.

Dagens Nyheter skriver i en kommentar i dag:

- Han skulle ha sagt nästan vad som helst, förutom det han sade: att han inte har gjort något fel, att Ericsson går bra och att han har gjort sig förtjänt av en lön på 16,5 miljoner kronor.

Läs mer

Isaac Pineus/Ekonomi24