Krångla dig ur skatten

MIN EKONOMI

Skatt på en inkomst du inte har haft? Det kan du råka ut för om du bytt aktier i ett bolag mot aktier i ett annat – som när Framfab köpte Guide.

På K4B skjuter du upp reavinsten.

Krångliga K4B fick mycket skäll i fjol. Men är du en av över 200 000 aktieägare som deltog i andelsbyten under 2000 kan det löna sig att ägna blanketten en stund.

Andelsbyten är när ett företag köper upp ett annat och betalar med andelar i det nya bolag som uppstår. Ett exempel är internetkonsulten Framfabs köp av konkurrenten Guide i slutet av januari 2000. Den som ägde tio Guide-aktier kunde då få dem utbytta mot tre aktier i Framfab.

Om värdet på de nya andelarna var högre än inköpspriset på de gamla, så är det skatt på mellanskillnaden: 30 procent, som på alla kapitalinkomster. Att du aldrig såg skymten av några pengar spelar ingen roll. Enda utvägen är att utnyttja andelsbyteslagen och ansöka om uppskov på K4B-blanketten.

Skattetillägg hotar

Struntar du i det måste du göra en reavinstberäkning på K4. Annars hör skattemyndigheten av sig – den får kontrolluppgifter på de flesta värdepappersförsäljningar. I värsta fall kan du råka ut för skattetillägg: tio procent extra ovanpå reavinstskatten.

Det tror Riksskatteverket att många av oss vill undvika. RSV har tryckt upp K4B i 750 000 exemplar. Nettovikt: 6,75 ton. Lika mycket som en elefant.

LÄS MER OM DEKLARATION

Exempel/Andelsbytet