Socialdemokrater kräver Ramqvists avgång

Hård kritik mot Ericssons styrelseordförande

MIN EKONOMI

Ericssons ledning med styrelseordföranden Lars Ramqvist i spetsen måste bytas ut.

Med de chefslöner som koncernen erbjuder borde det inte vara svårt att hitta synnerligen kvalificerade ersättare.

Det hävdar idag de socialdemokratiska riksdagsledamöterna Arne Kjörnsberg och Hans Hoff på DN Debatt.

Företrädare för det socialdemokratiska partiet kritiserar nu öppet ledningsförhållandena och förtroendekrisen i Ericsson.

"Både Ramqvists och koncernchefen Kurt Hellströms agerande har föranlett besvikelse bland såväl aktieägarna som de anställda. Nu måste Wallenbergssfärens röststarka ägare agera", skriver Arne Kjörnsberg och Hans Hoff, riksdagsledamöter (s), och menar också att Ramqvists och Hellströms tystnad mitt i stormen ytterligare spätt på besvikelsen hos anställda och aktieägare.

"När Hellström väl tog bladet från munnen i tv under torsdagskvällen tätnade dimman mer, snarare än skingrades. Vi känner absolut ingen skadeglädje över utvecklingen i Ericsson. Tvärtom är vi djupt bekymrade och oroade. Vi är mycket väl medvetna om vad Ericsson betyder för svensk ekonomi och för många enskilda människor. Vi svenskar har anledning att vara stolta över Ericsson och det fina arbete som metallarbetare, utvecklingsingenjörer och alla andra anställda inom företaget gör. Ericssons utveckling är inte bara en angelägenhet för de anställda och aktieägarna. Det är en angelägenhet för hela landet”

Förnyelse krävs

Mot bakgrunden av vad Ericsson betyder för svensk ekonomi är det nu viktigt att Ericsson får en ledning som lyckas ta tag i problemen och vända utvecklingen, menar Kjörnsberg och Hoff.

"Förändringens och förnyelsens vind måste svepa genom kontoren på Ericssons direktion. Styrelsen är i dag beredd att betala 16,5 miljoner kronor i årslön till koncernchefen... För den lönen måste det finnas möjlighet att på marknaden hitta en synnerligen kvalificerad kvinna eller man som kan ersätta Ericssons nuvarande ledning."

Arne Kjörnsberg och Hans Hoff menar också att en stor uppgift väntar Ericsson på den annalkande bolagsstämman.

"Blickarna vänds först och främst mot de röststarkaste ägarna som exempelvis Investor. Hur länge tänker Wallbergssfärens maktbolag sitta stilla i båten? Det är vår förhoppning att den nya ledningen förmår vända den negativa spiralen. Det är inte bara viktigt för de anställdas trygghet och aktieägarnas värdetillväxt. Det är viktigt för hela Sverige!"

Läs mer

Ekonomi24