Europa tappar mark i 3G-kapplöpningen

MIN EKONOMI

I Japan lanseras mobilt internet i maj i år.

Och nu talar allt mer för att även USA kommer att få tillgång till nästa generations mobiltelefoni innan den introduceras på den europeiska marknaden.

Trots att Europa kan stoltsera med världens största mobiltelefontillverkare, Nokia, så ligger den europeiska marknaden efter när det gäller utbyggnaden av nästa generations mobiltelfonnät.

I går blev det känt att USA:s största mobilteleoperatör, Verizon Wireless, lagt en order på 3G-utrustning värd närmare 50 miljarder kronor. Och mycket talar nu för att Werizon blir först ut med att lansera den nya mobiltelefontekniken på den amerikanska mobiltelemarknaden. Bolaget planerar att ta sitt landsomfattande 3G-nät i drift mot slutet av året.

Japan får 3G i maj

Annars är det, kanske föga överraskande, den japanska telekommarknaden som hunnit längst med förberedelserna. Där upger den ledande mobilteleoperatören Dokomo att man kommer att lansera 3G redan i maj i år.

- Dokomo brukar hålla vad de säger, så jag ser ingen anledning att betvivla deras uppgifter, säger Gunnar Andersson, telekomanalytiker på Handelsbanken.

I Europa blir det troligen Finland som blir först ut med att lansera 3G i en större omfattning, om man bortser från några mindre nät, bland annat ett i stort sett fullt utbyggt nät på den lilla ön Isle of Man utanför England. I Finland kan 3G-nät komma att tas i drift redan senare i år.

270 miljoner mobiltelefoner i Kina 2003

Men annars lär det dröja flera år innan mobilt internet blir en produkt för en massmarknad i Europa - i Sverige beräknas 3G-nätet inte vara någorlunda utbyggt förrän 2003.

Bland mobiltelefonoperatörerna är det en livsviktig kapplöpning eftersom den som är först ut med den nya tekniken på marknaden naturligtvis får ett försprång.

Den kanske allra viktigaste framtidsmarknaden kommer enligt många bedömare att bli Kina, vars ekonomi beräknas växa med 7-8 procent om året under de närmaste åren.

I dag finns cirka 80 miljoner mobiltelefonanvändare i Kina - om tre år beräknas antalet mobilabonnemang ha ökat till 270 miljoner. De kinesiska 3G-licenserna kommer troligen att delas ut någon gång under nästa år, men det lär dröja ett antal år innan 3G-telefoni blir tillgängligt för en massmarknad i Kina.

Fredrik Rundkvist