Percy Barnevik tar över Ericsson

MIN EKONOMI

Tiden verkar mogen för Investors ordförande Percy Barnevik att ta över ordförandeklubban i Ericsson efter Lars Ramqvist.

Enligt uppgift till Ekonomi24 finns det redan planer på att Percy Barnevik ska ta över ordförandeklubban i Ericsson vid stämman 2002.

Foto: Eva Tedesjö
Percy Barnevik nämns som tänkbar ny styrelseordförande för Ericsson.

Det som ska ha förhalat en förändring på styrelseposten i år ska enligt Ekonomi24:s källor bland annat vara Percy Barneviks uppdrag i Sandvik. Clas Åke Hedström, född 1939, ska inte lämna VD-posten i Sandvik förrän nästa år och blir först då en naturlig efterträdare till Percy Barnevik på den ordförandeposten.
Percy Barneviks namn har enligt Ekonomi24:s källor även accepterats av Industrivärdens ordförande Bo Rydin

Nästa år skulle Percy Barnevik få mer tid över för exempelvis Ericsson. Percy Barneviks namn har enligt Ekonomi24:s källor även accepterats av Industrivärdens ordförande Bo Rydin. Sandviks störste ägare är Industrivärden och Handelsbankssfären

Frågan är om inte den massiva kritikerstormen mot Lars Ramqvist gör att det trots allt vore lämpligt att överlåta ordförandeklubban till Percy Barnevik tidigare än planerat.

I en artikel på Ekonomi24 under tisdagförmiddagen går flera av Ericssons fackliga företrädare till offentligt angrepp mot ordförande Lars Ramqvist. Kritiken har lämnat det vanliga direktörslönedrevet och istället inriktat sig på bolagets skötsel, ledningens osynlighet och dess

brist på handlingskraft och tydlig strategi.

Ingen torde längre kunna tveka om att den före detta Ericssonchefen och nuvarande ordföranden numera utgör en belastning för företaget och dess aktieägare. Sverige har en lång tradition av fackligt samförstånd där facket ställt sig bakom den strategi som företagsledningen och styrelsen arbetat fram, även om det skett till priset av förlorade arbetstillfällen.

Än mer allvarlig

Fackets kritik mot Ericssons ledning med Lars Ramqvist i spetsen blir än mer allvarlig eftersom den har stöd hos merparten av Ericssons aktieägare, media och svenska politiker.

En ny ordförande behövs för att Ericsson ska kunna tillsätta en ny VD. I den pågående kritikerstormen mot Kurt Hellström verkar de flesta glömt att den medieskygge Hellström som helst säljer mobilsystem ute på fältet aldrig sökte jobbet som VD sommaren 1999 utan blev dittvingad efter det att Sven Christer Nilsson fått sparken.

Lars Ramqvist och styrelsens kan därmed sägas ha misslyckats två gånger vid val av VD. Rimligen kan Ramqvist inte få en tredje chans. Lars Ramqvist bär dessutom det direkta ansvaret för att Ericsson under mitten av 1990-talet forsatte att bygga likformiga direktörstelefoner och schabblade bort chansen att göra mobiltelefonerna till en konsumentprodukt och vinstmaskin i snabbfotad Nokia-klass. Att flera andra mobiltelefontillverkare har liknande problem ändrar inte på det.

Ytterst ansvariga för förtroendekrisen mot Ericssons ledning och ordförande är Industrivärden och Investor, de två investmentbolag som med hjälp av tusendelsröster dominerar Ericsson röstmässigt. Redan när Sven Christer Nilsson tvingades bort på VD-posten för snart två år sedan stod det klart att deras aktiva ägarpolitik rämnat. Blockeringar i styrelserummet hade förskjutit makten till företagsledningen med Lars Ramqvist i spetsen. Två år senare har omvärlden facit.

"Coachen måste gå"

Nya Fjärde AP-Fonden varnar i ett nytt ägardokument för risken med ”överrockar” där VD blir ordförande och därefter förlamar företagsledningens arbete. Ericsson verkar kunna bli ett bra test på om Fjärdes VD Thomas Halvorsen menar allvar med sin synpunkt.

”..det är klart att det är coachen som måste gå”, säger Tommy Jahrl, facklig ansvarig för SIF i Linköping till Ekonomi24 på tisdagförmiddagen.

Det är svårt att inte hålla med honom.

På onsdag nästa vecka är det bolagsstämma i Ericsson. I kallelsen har de två ägargrupperingarna med stöd av flera institutionella aktieägare lagt fram ett förslag om en helt intakt styrelse. Meningen var att kritikerna skulle tystas i utbyte mot att en nomineringskommitté tillsätts för att se över styrelsens sammansättning framöver. Percy Barnevik sitter med i den kommittén.

Percy Barnevik verkar redan ha påbörjat arbetet med att leta nya styrelseledamöter. I en artikel i Finanstidningen i helgen talar han öppet om att Ericssons styrelse borde förstärkas med mer teknisk kompetens. I Dagens Industri har han själv skrivit en debattartikel om att det behövs fler kvinnor i styrelserummen.

Den tidigare så osynlige Percy Barnevik har inte bara blivit synlig utan dessutom verkar han riktigt ansvarskännande. Att även Barnevik får kritik emellanåt, både i sin roll som ordförande i Investor och nu senast i ABB, tillhör spelets regler. Kritiken har heller aldrig berört ledarskapet i sig. Avståndet till det som just nu pågår inom Lars Ramqvist-Ericsson torde vara ljusår. Det borde även Industrivärden märkt.   

Läs mer

Sophie Nachemson-Ekwall/Ekonomi24

ARTIKELN HANDLAR OM