Wall Street tror på fler räntesänkningar  

MIN EKONOMI

Beskedet om en räntesänkning med 0,5 procent utlöste en säljvåg på de amerikanska börserna.

Nasdaq föll med 4,8 procdnt och Dow Jones med 2,4 procent till nytt årslägsta.

Men ekonomer spekulerar nu i att centralbankschefen Alan Greenspan har mer i bakfickan inom kort.

En räntesänkning med 50 punkter till 5 procent var mer än väntad. I själva verket hade en stor del av marknaden innerst inne hoppats på ännu lite till, 75 punkter, för att känna sig riktigt trygga med att den amerikanska ekonomin kan ta sig upp på fötter igen.

Precis som många spekulerat i ledde beskedet till fallande kurser, storbolagsindexet Dow Jones backade med 2,4 procent, i stort sett alla indextunga aktier föll, medan tekniktunga Nasdaq Composite föll 4,8 procent till nytt årslägsta, och är nu nere på samma nivåer som i november 1998.

Beslutet fick också kritik från en del ekonomer:

- Vi har redan så mycket negativt i marknaden. Fed borde ha vetat att det krävs något drastiskt för att vända trenden. Vi kunde ha fått se botten på marknaden om de blivit aggressiva och sänkt med 75 eller 100 punkter. 50 punkter räcker inte, säger Robert Froelich, på Scudder Investments till TheStreet.com.

Ericsson och Nokia föll

Bland de stora förlorarna märktes Intel som föll 9 procent, Cisco minus 8 procent och Qualcomm som föll 7 procent.

De svenska aktierna föll också, Ericsson tappade drygt 5 kronor till 57,50 och Nokia 15 kronor till 258.

I sitt uttalande pratade Fed Reserve om att det ekonomiska läget försvagats till följd av överproduktion och fallande efterfrågan i kölvattnet av bland annat en svag börsutveckling.

Fed sade också att den snabbheten i den ekonomiska utvecklingen gör att banken måste "följa utvecklingen mycket noggrant".

Alan Greenspan har tidigare sagt att centralbanken ska agera aggressivt och tidigt på förändringar i ekonomin, och uttalandet tolkades därför som att ytterligare räntesänkningar är på väg redan före nästa möte den 15 maj.

Stephen Slifer, chefekonom på Lehman Brothers tror inte att Fed väntar ytterligare åtta veckor innan nästa räntesänkning.

- Jag tror vi får ytterligare en sänkning före den 15 maj, säger Peter Hooper, ekonom på Deutsche Bank i New York.

Ian Shepherdson på High Frequency Economics tycker att Feds uttalande ska tolkas som att "de är mer rädda än vad de tidigare erkänt och att de är redo att sänka räntan igen - kanske snart." Han räknas med en sänkning på sammanlagt ytterligare en procent före sommaren.

Alan Greenspan har dock sagt att han vill undvika ränteförändringar mellan mötena. 

Ekonomi24