Köpfesten är över

Och nu skrivs konjunkturprognoserna ner

MIN EKONOMI

Under februari minskade detaljhandelns försäljning för första gången på fyra år, enligt statistik från Handelns utredningsinstitut.

Och nu sänks tillväxtprognoserna återigen.

Enligt HUI:s så kallade snabbindex minskade detaljhandelns försäljning med 0,5 procent under februari, jämfört med samma period förra året.

Minskningen är relativt liten och sker från en mycket hög nivå. Under februari förra året ökade detaljhandelns försäljning med hela 10,5 procent. Tillväxten är med andra ord fortfarande hög - men inte lika hög som tidigare. Det handlar om klart ett trendbrott efter flera års köpfest.

Kraftigast är raset för bilhandeln, där minskade försäljningen med hela 11 procent. Men även elektronik- och möbelbranschen känner av en relativt kraftig avmattning.

Den förväntade tillväxtentakten dämpas

Och nu skriver Handelns utredningsinstitut HUI, ned den förväntade tillväxten för i år, från runt 3,2 till 2,5 procent. Enligt HUI är inbromsningen av den svenska ekonomin kraftigare än väntat. Även Konjunkturinstitutet, KI, väntas komma med en rejäl sänkning av den förväntade tillväxttakten i sin nästa konjunkturrapport som presenteras nästa vecka, uppger Sveriges Radios Ekoredaktion.

När det gäller inflationen räknar HUI med att den stannar på 1,6 procent i år, och arbetslösheten förväntas ligga stadigt runt 4,0 procent både i år och nästa år.

Hushållens konsumtion minskar

Bakom den oväntat kraftiga dämpningen av tillväxttakten ligger framförallt den kraftiga nedgången i den tongivande amerikanska ekonomin. Dessutom har det senaste årets kraftiga börsras och ständiga ekonomiska larmrapporter fått hushållen att hålla allt hårdare i plånboken.

Undersökning efter undersökning visat en stadigt minskad tro på det ekonomiska läget i Sverige. Enligt statistik från statistiska centralbyrån, SCB, har andelen pessimister, alltså personer som tror att landets ekonomi kommer att försämras, ökat från 9 procent i februari förra året till 19 procent i år. Samtidigt har andelen optimister, som tror på en ekonomiskt ljusare tider, minskar från 39 till 19 procent.

Fredrik Rundkvist