”Ericssons ägare missköter sin roll”

Ny tung kritik inför bolagsstämman på onsdag

MIN EKONOMI

Med bara två dagar kvar till Ericssons bolagsstämma kommer nu även öppen kritik från tunga näringslivskretsar i Sverige.

Investor och Industrivärden missköter sin ägarroll, hävdar Carl Palmstierna, vd för den tunga riskkapitalfonden Idi.

- Du behöver någon som kan vända upp och ner på det där stället, säger Carl Palmstierna, VD för riskkapitalfonden Idi.

Bakom fonden står ett tjugotal företagsledare, med engagemang i flera svenska bolagsstyrelser.

Bland fondens rådgivare märks bland annat Gustaf Douglas, ordförande och storägare i Latour, Fredrik Lundberg, vd och storägare i Lundbergföretagen, Bernt Magnusson, styrelseproffs med uppdrag ibland annat Assidomän, Swedish Match, Nordea och Volvo Cars. Här finns också Melker Schörling, ordförande och delägare i Securitas samt ledamot i Assa Abloy samt Björn Algkvist, grundare och storägare i Intentia.

Ordförande är Christer Zetterberg, tidigare VD i Volvo och nyligen föreslagen som ordförande i den börsaktuella investmentbanken Carnegie.

Misskött ägarroll

Utspelet från Carl Palmstierna, själv med bakgrund som partner på investmentbanken Goldman Sachs, görs i det senaste numret av den amerikanska affärstidningen Business Week. I en kritisk artikel utvecklar Palmstierna hur omöjligt det är att lösa Ericssons problem så länge de två maktblocken Investor och Industrivärden missköter sin ägarroll. Carl Palmstierna tror inte att denna någon kommer att dyka upp så länge som ägarbilden med två dominerande maktblock och tusendelsröster består, skriver Business Week.

I BW-artikeln beskrivs också Wallenberg som mer kompetenta och öppna för förändring än Handelsbankens Tom Hedelius, Ericssons vice ordförande.

- Hedelius driver Ericsson som en kreditchef i en liten sparbank, säger en källa till tidningen.

En Ericsson-anställd säger till BW att stämningen är mycket dålig och att många ser sig om efter nya jobb.

Idis ordförande Christer Zetterberg säger till Ekonomi24 att uttalandet i Business Week får stå för Carl Palmstierna själv.

Komplex fråga

- Carl uttalar sig för sin egen skull. Fonden har ingen gemensam synpunkt, säger Christer Zetterberg.

- Frågan om Ericsson är så komplex att den inte går att sammanfatta i några korta synpunkter. Det får de fonder som äger aktier i Ericsson göra. De skötte sig bra och tog sitt ägaransvar i Volvo så jag utgår från att de gör det den här gången också, säger Christer Zetterberg.

Själv har han köpt Ericssonaktier under det senaste kursfallet.

Bland övriga rådgivare till Idi märks Salvatore Grimaldi, VD och majoritetsägare i Grimaldi Industri, Ulf Höglund, tidigare VD för SKF Tyskland, Berthold Lindqvist, tidigare VD för Gambro och ledamot i Pharmacias styrelse, Göran Lundberg, tidigare vice VD i ABB, Jan Persson, tidigare konsultföretaget Indevo samt Georg Ehrnrooth, inflytesrik näringsperson i Finland med uppdrag ibland annat Nokia, försäkringsbolaget Sampo, Sandvik och finska ABB.

Sophie Nachemson-Ekwall/Ekonomi24 ([email protected])

ARTIKELN HANDLAR OM