Sir Bob Geldof säljer resesajt

MIN EKONOMI

Bob Geldof, mest känd för Live Aid 1985, har sålt sin nätbaserade resebyrå Deckchair.

Börsnoterade World Travel betalar uppåt 90 miljoner kronor för Deckchairs 250 000 registrerade kunder.

Bob Geldof tar plats i World Travels styrelse eftter affären.

För ett par år sedan blev Bob Geldof irriterad över att det var så krångligt att boka resor på nätet, och i april 1999 resulterade irritationen i att han startade en egen sajt, Deckchair.com.

I måndags blev det klart att Bob Geldof säljer sitt företag för 3,2 miljoner pund, mest i aktier och optioner, med en tilläggsköpeskilling på uppåt 6 miljoner beroende på hur det går för Deckchair de närmaste tre åren. För köparen World Travel betyder affären att antalet registrerade kunder ökar från 85 000 till 335 000.

"Sexiga tjänster"

- Logiken i den här affären är oklanderlig. Tillsammans ökar vi antalet kunder samtidigt som kostnaden för marknadsföring och teknologi minskar, säger Bob Geldof, som tar plats i World Travels styrelse, till FT Marketwatch.

I fjol omsatte Deckchair 4,7 miljoner pund och gjorde en förlust på 3,9 miljoner.

Enligt Bob Geldof ska verksamheten utvecklas och få "så coola och sexiga tjänster" att hans egen far skulle köpa en dator enbart för sajtens skull.

Live Aid gav 100 miljoner pund

Irritation är det som driver Sir Bob Geldof, adlad efter Live Aid-konserterna 1985 som samlade in gigantiska belopp till svältoffren i Etiopien. Uppskattningsvis drog de två huvudkonserterna, med alla de stora musikartisterna, in 100 miljoner pund.

Innan han irriterade sig på att "världssamfundet" inte gjorde tillräckligt för de behövande inriktades hans korta stubin på den sunkiga musiken i brittisk radio, varpå han grundade bandet Boomtown Rats. Bandet nådde knappast sådana musikala nivåer att Geldof gjorde sig förtjänt av en adelstitel, men en hit blev det, "I don´t like Mondays".

Bob Geldof har tre döttrar tillsammans med TV-personligheten Paula Yates, som i fjol dog, sannolikt efter ett självmord. 

Läs mer

Ekonomi24