"Detta är bara början"  

Analytiker tror på fler massuppsägningar

MIN EKONOMI

Flera Ericssonanalytiker ger Ericsson godkänt i sina försök att komma till rätta med företagets omfattande problem.

- Ambitionsnivån är hög. De ska spara en väldans massa pengar, säger Lars Söderfjell, telekomanalytiker på Handelsbanken.

Han räknar dock med att ytterligare 10 000 anställda på Ericsson förlorar jobbet.

Marknaden tog väl emot dagens besked från Ericsson om personalminskningar och kostnadsbesparingar. Aktien hade vid lunchtid stigit 7 procent. Flera Ericssonanalytiker tycker att åtgärdsprogrammet är bra, men att bevisbördan nu ligger hos Ericsson.

- Det är bra att företagets ledning gör något åt problemen, det vittnar om en insikt att kostnadskostymen är för stor. Detta är början på något bra, säger Lars Söderfjäll.

- Besparingarna innebär mer än 10 procents förbättring på rörelsemarginalen, det är en betydande förändring. Ericssons ska alltså spara en väldans massa pengar.

Måste säga upp 10 000

Lars Söderfjell har räknat baklänges och kommit fram till att Ericsson behöver säga upp ytterligare cirka 10 000 personer för att nå målen om besparingar på 35 miljarder kronor med start nästa år.

För att kunna göra en vettig prognos av vad besparingsprogrammet innebär vill han också att Ericsson presenterar ytterligare fakta som ger klarhet i hur besparingarna verkligen kommer att slå.

- Hur lång tid tar det exempelvis att fasa ut konsulterna, vilka delar kommer bolaget främst att skära i och i vilken omfattning, undrar Lars Söderfjell.

Har mycket att bevisa

Mikael Laséen, analytiker på Nordiska Fondkommission, tycker också åtgärdsprogrammet är bra och omfattande. Han vill dock att Ericsson redovisar mer specifik information för att få en bättre bild av vad programmet verkligen innebär, hur Ericsson ska lyckas spara de 35 miljarder kronorna.

- Ericsson har en hel del att bevisa, med svag lönsamhet för konsumentprodukterna och ett flertal besparingsprogram samt vinstvarningar de senaste kvartalen. Effekterna av besparingar som den som presenterades i dag är inte helt säkra, säger Mikael Laséen. 

Läs mer

Isaac Pineus/Ekonomi24