Konsulterna som förlorar mest när Ericsson sparar

MIN EKONOMI

Ericsson ska sparka ut hälften av de 15 000 inhyrda konsulter som arbetar i företaget.

För de drabbade konsultbolagen innebär det här ett hårt slag – i vissa fall står Ericsson för drygt 40 procent av konsulternas omsättningen.

Det besparingspaket som Ericssons bolagsledning presenterade tidigare i veckan innebär bland annat att 2 600 anställda sägs upp i Sverige samtidigt som anställningstopp införs.

Men Ericsson kommer dessutom att genomföra en kraftig bantning av konsultkontot. Hälften av de konsulter som arbetar för Ericsson runt om i världen ska bort. Totalt handlar det om cirka 7 500 konsulter som ska sparkas ut – varav 2 500 i Sverige.

Exakt hur det här kommer att slå är fortfarande oklart. Först den 20 april kommer mer detaljerade nedskärningsplaner att presenteras, vilka konsulter som får stanna och vilka som får gå.

Fem bolag särskilt sårbara

Men redan nu kan man skönja fem företag som riskerar att drabbas särskilt hårt av Ericssons sparplaner, skriver tidningen Vision idag. Det handlar om fem stora konsultföretag där uppdragen för Ericsson utgör en mycket stor del av verksamheten.

AU-system: 40 procent Ericssonuppdrag

HIQ: 20 procent Ericssonuppdrag

Frontec: 15 procent Ericssonuppdrag

Sigma: 12 procent Ericssonuppdrag

Adcore: 10 procent Ericssonuppdrag

"Anledning till oro"

Mest sårbart är enligt Vision AU-system, där uppdragen för Ericsson stod för hela 42 procent av bolagets omsättning förra året.

- Generellt sett för den här branschen så kan man säga att går det dåligt för Ericsson så finns det anledning till oro Ericsson, säger Sven-Olof Svensson, marknadschef på AU-system.

- Men i dagsläget har vi inte tillräckligt med information för att kunna säga vad det här kommer att innebära för oss. Så vi väntar med intresse på mer information från Ericsson, säger han.

Konsulterna föll på börsen

När nyheten om Ericssons sparplaner släpptes tidigare i veckan steg Ericssons aktiekurs - samtidigt som flera av de berörda telekomkonsulterna föll.

Ett av konsulbolagen som vars aktiekurs påverkades negativt var Adcore, vars uppdrag för Ericsson är värda runt 130 miljoner kronor om året. Det motsvarar 10 procent av bolagets omsättning.

Sedan nyheten om Ericssons sparplaner blev känd har Adcore rasat från 15 kronor i måndags till en nivå runt 12,40 kronor på torsdagseftermiddagen.

På samma sätt har HIQ, där uppdragen för Ericsson står för 20 procent av omsättningen, backat från en nivå runt 53 kronor i början av veckan till under 45 kronor på torsdagseftermiddagen.

Fredrik Rundkvist