Dyra 3G-licenser hotar EU:s tillväxt

MIN EKONOMI

Höstens utauktionerade 3G-licenser för hundratals miljarder inom EU i kombination med telekombranschens kris hotar tillväxten inom EU.

När EU:s transport- och teleministrar möts i nästa vecka ska frågan diskuteras.

- Det är ett mycket stort problem, sade näringsminister Björn Rosengren till TT efter EU-nämndens möte i Stockholm på fredagen.

Under hela hösten och våren har i stort sett samtliga EU-länder delat ut licenser för nästa generations mobiltelefoni, 3G eller UMTS som det kallas. I flera länder har det skett i regelrätta auktioner, där licenserna gått för hundratals miljarder kronor styck.

- Helt absurda nivåer, konstaterar Rosengren och fortsätter: Till det ska sedan läggas bygget av det tekniska nätverket, och telefoner och tjänster ska tas fram.

Som sten på bördan har hela telekombranschen drabbats av enorma bekymmer och som en följd hotar hela utbyggnaden av 3G att stagnera.

Kan påverka tillväxten

Lunchdiskussion Investerare och långivare drar sig för att satsa pengar i eller godkänna lån till dessa telekombolag, som redan från start dignar under enorma kapitalkostnader, samtidigt som värdet på bolagen stadigt sjunker.

Frågan står inte på ministrarnas dagordning för mötet i nästa vecka, men pressas in ändå.

- Eftersom det handlar om tillväxten inom EU kommer frågan upp under lunchen på mötet, berättar Rosengren.

I Sverige delades fyra licenser ut ''gratis'' till dem som bäst ansågs klara av utbyggnaden. Telia blev som bekant utan och turbulensen kring den frågan har ännu inte lagt sig, även om Telia därefter slutit avtal med Tele2 om ett samarbete för att bygga markstationer och det nät av antenner som ska bära teletjänsterna.

Hinner inte få fram telefoner

Men krisen och den bromsade utbyggnadstakten märks också här. Inte minst ifrågasätts telefontillverkarnas förmåga att i tid få fram telefoner till det nya systemet och att det hunnit utvecklas tjänster för att få fart på trafiken. Tele2:s vd Johnn y Svedberg har till exempel krävt att slippa starta 3G-nätet om det inte finns telefoner på marknaden.

Men kravet har hamnat på hälleberget. Tillståndsmyndigheten Post- och telestyrelsen konstaterar kallt med stöd av de villkor som finns för licenserna, att nätet ska vara igång vid nästa årsskifte oavsett om det finns lurar att ringa i eller inte.

Hur EU kan hjälpa till att få fart på den stagnerande telekomindustrin och utbyggnaden av 3G återstår att se. Det finns bland annat förslag på att länder som sålt licenserna ska skriva av skulderna för att göra det lättare för företagen att finansiera utbyggnaden.

- Men det är inte så lätt. Jag har för dagen ingen lösning, men låt mig konstatera att det är ett mycket stort problem, sade Björn Rosengren.

Anders Lignell/TT