Nu investerar de stora åter i aktier

- medan småspararna säljer och satsar på räntesparande

MIN EKONOMI

Nu träder de stora placerarna åter in på börsen och ökar sina aktieinnehav.

Samtidigt säljer småspararna av sina aktier och fonder för att satsa pengar i räntesparande.

Efter en lång tids fallande börskurser ökar de stora placerarna åter andelen aktier i sina börsportföljer. Många aktier står lågt i pris och proffsen tycks göra bedömningen att det är dags att köpa igen.

Den bilden förmedlas av flera aktieförvaltare på de stora bankerna.

- Man börjar se att det finns värden i aktiemarknaden nu som gör att man börjar vikta upp aktierna igen, säger Kjell Norling på Handelsbanken till Ekonomiekot.

Småspararna, däremot, går åt andra hållet. För att rädda det som räddas kan efter börsfallet säljer de av sina aktier och satsar på räntesparande.

SEB hade till exempel under februari ett negativt flöde på blandfonder och aktier, vilket innebär att spararna tog ut mer pengar än de satte in. Och Riksgäldens nya sparform med en ränta på 3,75 procent har lockat rekordmånga sparare.

Detta trots att många aktier just nu är billigare än någonsin.

- När börsen sjunker är det egentligen inte läge att sälja. Långsiktigt har börsen gett stora förmögenheter. Men att privatpersoner säljer sina aktier nu beror troligen på att de vill säkra sin förmögenhet, säger Björn Ohlsson på SEB Invest till Aftonbladet.se.

Vad beror det då på att småspararna alltid tycks ligga steget efter proffsen?

- Rådgivarna har ett stort ansvar. Bankerna måste hjälpa till så att småplacerarna har en välunderbyggd strategi, säger Björn Ohlsson.

Helena Utter