Tobak och Telia i topp

Sorgebarn har börjat börsåret bäst

MIN EKONOMI

Bud eller bioteknik är gemensamma nämnare för de bolag som toppar vinnarlistan under första kvartalet.

Året har också börjat bra för tidigare sorgebarn, Telia ligger i toppen bland börsens storbolag medan Elekta nästan dubblats.

På förlorarlistan tycks Framfab ha abonnerat på förstaplatsen.

Trots den annalkande våren är det mörkret som härskar på börsen. Under årets första tre månader backade generalindex med 18 procent och majoriteten av börsbolagen står på ordentligt minus. Men det finns ljuspunkter.

Börsens kanske mest utskällda bolag förra året, Telia, har tagit revansch i år. Med en uppgång på 19 procent ligger det på andra plats bland storbolagen. Paradoxalt anses det vara det faktum att telejätten missade en egen UMTS-licens som ligger bakom en del av uppgången. När genombrottet för 3G nu tycks dröja kan Telia spara stora pengar på att istället samarbeta med Tele2 om ett gemensamt nät.

När vinden viner söker sig placerarna till trygga företag som tjänar pengar. Tobaksjätten Swedish Match är en av börsens stabilaste vinstmaskiner. Kursen har stigit med 21 procent hittills i år.

Kassastint är också delvis statliga Assidomän som tillhör årets börsvinnare med en uppgång på 10 procent, främst tack vare att bolaget fortsätter ösa pengar över ägarna, ett inlösenprogram på 5 miljarder har redan genomförts och mer lär det bli.

Annars ska det vara ett bud för att kursen ska lyfta ordentligt i år. Det gäller för både Sydkraft och Perstorp som stigit med 48 respektive 47 procent.

En bit kvar till toppen

Allra bäst har det dock gått för bolag inom medicin och bioteknikbranschen. Strålknivstillverkaren Elekta har inte glatt sina aktieägare på länge men i år har det vänt. En bra bokslutsrapport har följts av flera stora order. Aktien har stigit med hela 94 procent i år. Priset 50 kronor är dock fortfarande långt ifrån toppkurserna på 150 kronor.

Andra biotekvikvinnare i år är Biohausia och Biora med uppgångar på 78 respektive 57 procent.

I den blodiga sörja som utgör börsens IT-bolag har det också börjat röra på sig här och där. Framför allt affärssystemföretagen har börjat visa friskhetstecken vilket även visat sig i kurserna. Jeeeves har stigit med 75 procent, Intentia med 21 procent och IBS med 13 procent.

På andra sidan spektrumet, årets rysare på börsen så här långt, är det mesta sig lik. Framfab som toppade förlorarlistan för år 2000 har lyckats med konsstycket att hålla sig kvar där. Bolaget har tappat 74 procent av värdet sen årskiftet och är nu konkursvärderat.

Adera har tappat nästan lika mycket liksom och Adcore och Cell är inte långt bakom med nedgångar på 60 procent.

Andra storförlorare är spelbolaget Vision Park samt nätverksförtetaget Effnet, samt mobilbolagen Aspiro och Nolato.

På mest omsatta-listan är det föga förvånande Ericsson som gått sämst med en nedgång på 47 procent följt av Nokia med 41 procent och forna tillväxtbolaget Skandia, minus 40 procent

Börsvinnare

A-listan, mest omsatta i januari - mars, procent

Ekonomi24.se