Nokia byter strategi för att vinna 3G-kampen

Finska telekomjätten utmanar Ericsson - med nya metoder

MIN EKONOMI

När Ericsson har interna problem passar Nokia på att utnyttja sin huvudkonkurrents svagheter. Med hjälp av sin starka finansiella ställning gör Nokia avsteg från sin tidigare konservativa hållning kring kundfinansiering för att vinna marknadsandelar.

Den bedömningen gör flera telekomanalytiker.

I morse offentliggjorde Nokia att bolaget kammat hem ännu en prestigefylld 3G-order, denna gång från franska Orange avseende deras verksamheter i Storbritannien, Frankrike och Tyskland.

Avtalet är värt nästan 14 miljarder kronor. Som motprestation avger Nokia ett finansieringslöfte på cirka 18 miljarder kronor.

- Ericssons har problem med fokus på grund av sina interna problem just nu och detta gynnar Nokia, säger Helena Nordman-Knutson, telkomanalytiker på Öhman fondkommission.

Nokia sade i december förra året att bolaget hade som mål att ta 35 procent av marknaden för 3G-system och därmed bli störst i världen. Då var det många som ställde sig undrande till denna målsättning.

- Nu verkar det vara mer realistiskt, även om det naturligtvis återstår mycket för Nokia att bevisa. Jag hade till exempel räknat med att amerikanska aktörer skulle göra ordentliga inbrytningar, men hittills har Nokia och Ericsson delat upp 3G-marknaden mellan sig, säger Håkan Persson, telekomanalytiker på Aragon.

En viktig förklaring till att Nokia nu får alltfler order på 3G-utustning beror på att bolaget finansierar verksamheten, alltså står som en slags bank åt kunden. Nokia har tidigare förklarat att bolaget inte gärna gör det.

- Nokia har bytt strategi vilket är ett nytt sätt att ta marknadsandelar. Om någon klarar det så är det Nokia, bolaget har en mycket stark finansiell ställning jämfört med Ericsson, säger Håkan Persson.

Kundfinansiering i centrum

- Det är naturligt att Nokia väljer att kundfinansiera en stor global kund som Orange. Det är inte intressant att kundfinansiera en lokal operatör, utan hellre ett företag med rörelser i flera länder. Det är strategiskt att utnyttja kundfinansieringsmöjligheten mot en global kund. Nu kommer kundfinansieringen i centrum på ett tydligt sätt, säger Helena Nordman-Knutson.

Frågan är vem som blir störst på 3G-system inom de närmaste åren. En telekomanalytiker som vill vara anonym pekar på att Ericsson i dag har den största basen för GSM-system vilket borgar för att bolaget också kommer att bli störst på 3G. Orsaken är att 3G bygger på samma system som GSM.

- Ericsson kommer troligen att vara större än Nokia på 3G eftersom Ericsson har en större bas att stå på inom systemsidan, räknar Håkan Persson med.

Helena Nordman-Knutson vill inte säga vilket av de båda bolagen som är störst inom några år, utan konstaterar på nytt att Ericsson har stora interna problem vilket kan hämma utvecklingen för bolaget kortsiktigt.

Isaac Pineus ([email protected])/Ekonomi24.se