Kraftig uppgång på Stockholmsbörsen

Telekom- och IT-aktierna stiger

MIN EKONOMI

Stockholmsbörsen följde sina europeiska kollegor uppåt i den tidiga handeln på torsdagen. En återhämtning på de amerikanska börserna under efterhandeln lade grunden.

Generalindex noterades 1,6 procent högre efter en knapp timmes handel.

Den amerikanska börshandeln var inte mycket att glädjas åt. Nasdaq Composite index slutade onsdagskvällen drygt 2 procent lägre medan Dow Jones steg 0,3 procent.

Lucent pressades av rykten om en nära förestående konkurs, något som bolaget förnekar. Skog och läkemedel gick däremot bra i USA under gårdagen. För den som är sugen att köpa Cisco kan det vara dags att slå till nu. Efter den senaste tidens kursras är börsvärdet för första gången sedan 1998 nu återigen under 100 miljarder dollar.

För de svenskrelaterade aktierna blev den amerikanska handeln lite blandad. Ericsson backade drygt 20 öre medan Nokia sjönk drygt 3 kronor. Astra Zeneca steg däremot 8 kronor och Pharmacia sjönk 7 kronor.

Efterhandeln i USA gick i positiv riktning och det var säkerligen en anledning till att Stockholmsbörsen satte fart uppåt i den tidiga handeln på torsdagen. Samtliga branschindex noterade framgångar. Ericsson lade mark mellan sig och 50-strecket och avancerade 1,50 till 54 kronor och även Nokia ökade 10,50 till 240,50. Bland övriga telekombolag steg Telia 2 kronor till 56,50 och Tele2 11,50 till 302,50. Europolitan Vodafone ska utöka sitt utbud av wap och sms-tjänster med ett hundratal. Resultat från V75 och stryktips ska bland annat kunna levereras direkt till luren. Aktien steg 2 kronor till 77.

Omtalade Volvo

Verkstadsbolagen hade en bra utveckling redan under onsdagen och fortsatte uppåt även på torsdagsmorgonen. Atlas Copco steg 6,50 till 179,50 och ABB 33 kronor till 660. Uppgifterna om att Volvo kommer att sälja sin den i Mitsubishi till Daimler Chrysler fortsätter att strömma in och aktien steg 2 kronor till 165,50.

Handelsbolagen fick också en bra start på dagen då branschindex steg 2,1 procent. Hennes & Mauritz ökade 4 kronor till 151,50. JC rapporterade på morgonen en försäljningsökning på 21 procent till konsumenter under mars månad. Aktien steg 2,30 till 51 kronor.

Sämre gick det för Jobline som meddelade att resultatet för det första kvartalet i år kommer att bli ungefär det samma som för det fjärde kvartalet förra året. Bolaget har även infört ett åtgärdsprogram som ska sänka kostnaderna med 25 procent. Personalen minskas med 25 procent vilket innebär att 150 personer mister jobbet. Aktien tappade 6 procent till 7,50.

Ett antal IT-bolag hamnade på vinnarlistan i den tidiga handeln. Bland annat steg Framfab och Cell Network 10 procent vardera. Även Icon och Turnit återfanns bland vinnarna. Adcore och Hiq hade det jobbigare och backade några procent. Veckans Affärers IT-index noterades 1,5 procent högre

Per Ericson([email protected])/Ekonomi24