Ingen rusning på Stockholmsbörsen

Bara internetkonsulterna fortsätter stiga

MIN EKONOMI

Det blev långt ifrån någon rusning när Stockholmsbörsen inledde fredagens handel.

Bankerna och handelsbolagen tappade mark medan åtminstone IT-konsulterna fortsatte uppåt.

Generalindex noterades 1,1 procent lägre efter en timmes handel.

Den amerikanska handeln slutade som bekant med en uppgång på knappt 9 procent för Nasdaq Composite index. Men även på New York-börsen rådde hausse och Dow Jones steg drygt 4 procent. Yahoo blev en vinnare efter Lehman Brothers köprekommendation och Dell, som utlöste hela uppgången, steg 14 procent på sin indikation om att bolaget når vinstprognosen för det första kvartalet.

Bland de svenskrelaterade aktierna var det Astra Zeneca som gick bäst på sluttampen. Aktien ökade 12 kronor jämfört med slutkursen i Stockholm. Pharmacia steg samtidigt 4 kronor. Ericsson föll tillbaka 60 öre medan Nokia steg drygt 4 kronor.

Den stora frågan inför börsöppningen i Stocklholm var om det skulle fortsätta uppåt även på fredagen. De första avsluten pekade inte på en sådan utveckling, då var det tvärt om mest nedåt.

Men efter en stund började vissa aktier ändå röra sig uppåt igen och det var kanske inte oväntat IT-bolagen som tog kommando.

Konsulterna gick starkt redan på torsdagen och flera av dem hamnade högt på vinnarlistan även på fredagsmorgonen. Cell Network, som steg 32 procent igår, inledde dagen 14 procent högre. Framfab steg 16 procent och Icon 6 procent.

Adcore hängde inte med uppåt och enligt Bloomberg News har bolaget till analytiker påpekat att inledningen av året varit svag samtidigt som kostnaderna fortfarande är höga. Aktien sjönk 1 procent.

Softtronic åtgärdar

Softronic meddelade på morgonen att de beslutat genomföra ett åtgärdsprogram för att få ordning på kostnaderna. Verksamheten ska renodlas mot IT och management och 35-45 personer kommer att få lämna koncernen under året.

Kostnaden för programmet blir 30 Mkr i år och besparingen väntas bli 35 Mkr om året. Resultatet för det första kvartalet blir –2 Mkr inklusive kostnaderna för åtgärder och 7 Mkr exklusive dessa. Softronic backade 5 procent till 12,30.

Ericsson höll tillbaka utvecklingen för generalindex i den tidiga handeln. Aktien visste inte riktigt vart den skulle ta vägen och handlades 1 krona lägre på 57,50. Även Nokia dansade fram och tillbaka och noterades 50 öre lägre på 245,50. Astra Zeneca brukar ha svårt att hitta stängningsnivåerna från USA och så blev fallet även på fredagen. Aktien slutade den amerikanska handeln på drygt 503 kronor men inledde i Stockholm på 487, ned 4,50. Pharmacia klarade sig bättre och steg 4 kronor till 514.

Bank och finans tillhörde öppningens sämsta branscher med en nedgång för index på 2,2 procent. Morgan Stanley har sänkt sin rekommendation för Nordea från Starkt köp till Outperform. Även riktkursen har justerats ned från 82 kronor till 74 på 12 månaders sikt. Nordea inledde dagen 1 krona lägre på 63,50. Bland övriga banker sjönk Föreningssparbanken 3,50 till 116 kronor och SEB 2,50 till 93 kronor.

Även handelsbolagen inledde svagt. H&M tappade 3,50 till 151 kronor och även JC och Lindex sjönk. Branschindex noterades 2,4 procent lägre i den tidiga handeln.

Per Ericson ([email protected]) Per Ericson

ARTIKELN HANDLAR OM