Låga förväntningar på Motorolas rapport i natt

Telekomjättens resultat viktigt för Ericsson och Nokia

MIN EKONOMI

Idag efter börsens stängning i USA inleder telekomjätten Motorola rapportsäsongen.

Förväntningarna är lågt ställda, men vad företaget säger om framtiden väntas styra kurserna i Ericsson och Nokia de närmaste veckorna.

Motorola har redan varnat för att första kvartalet blir det första med förlust sedan 1985 i kölvattnet av den telekomkris som sprider sig över världen.

Wall Streets förväntningar ligger på en förlust på 7 cent per aktie, vilket är en djupdykning jämfört med vinsten på 20 cent samma kvartal ifjol.

Förväntningarna är låga, Motorola har redan vinstvarnat flera gånger i år, dels för fjärde kvartalet som blev klart sämre än väntat, efter problem i mobiltelefonverksamheten och brist på komponenter.

När marknaden förvärrades ytterligare i början av året tvingades bolaget i februari gå ut och vifta med röda flaggan även för första kvartalet.

Massiv prispress

Prognosen för mobiltelefonmarknaden har sänkts från en prognos på 525 till 575 miljoner telefoner till klart under 500, vilket de flesta på marknaden nu är eniga om.

Motorola brottas liksom alla tillverkare - förutom Nokia - med massiv prispress när marknaden viker samtidigt som kunderna väntar på nya telefoner.

När det gäller halvledare indikerade Motorola i fredags att de inte räknar med något uppsving under andra halvåret och att marknaden under 2001 kan komma att så stilla eller backa.

Liksom andra telekombolag har Motorola tvingas ta tag i kostnaderna ordentligt. 12 000 personer har varslats inom mobiltelefondivisionen och tillverkning flyttats till låglöneänder.

Intressantast blir att se vad ledningen kan säga om framtiden och framförallt de närmaste kvartalen, som präglas av stor osäkerhet.

Motorola är ännu mer exponerat mot USA än Nokia och Ericsson och där har det kommit entydiga signaler om att operatörerna står på bromsen när det gäller beställningar av nya system.

Några ljusa prognoser om den marknaden väntas inte därför - tvärtom. Bolaget väntas ge en viss vägledning inför det andra kvartalet, men undvika att ge en helårsprognos, precis som Ericsson.

Avfärdade rykten om konkurs

Motorola anses också vara mer sårbart eftersom bolagets kunder, särskilt utanför USA, inte är ett på marknaden till skillnad från Ericsson som har många "flaggskepp" på sin kundlista. Det har betydelse nu när plånboken krymper för alla operatörer.

Under förra veckan cirkulerade till och med rykten om att Motorola stod inför en allvarlig likviditetskris i likhet med konkurrenten Lucent. Det dementerades dock med emfas av Motorolas ledning som påpekade att bolaget har mer än 4,5 miljarder dollar på banken.

Även om det finns mycket som pekar på en dyster rapport från Motorola menar en del att aktien tagit nog med stryk.

Morgan Stanley höjde igår sin rekommendation till "Strong Buy" med riktkursen 24 dollar. Motorolas aktiekurs stod igår stilla, medan Ericsson och Nokia steg svagt jämfört med stängningen i Stockholm.

Klockan 2 i natt, svensk tid, offentliggörs Motorolas kvartalsrapport.

Ekonomi24.se

ARTIKELN HANDLAR OM