Nu kan du byta PPM-fonder - igen

Placera dina nya pengar när PPM:s webtjänst öppnar igen

MIN EKONOMI

Sedan förra veckan finns det nya friska pengar på pensionsspararnas PPM-konton.

Men först i dag kan den som så önskar byta fonder när PPM:s webbtjänst öppnar igen.

Förra måndagen trillade det in nya pengar i dina premiepensionsfonder. Lika länge har Premiepensionsmyndighetens (PPM) webbtjänst för byte av fonder legat nere. Detta på grund av att all kapacitet tagits i anspråk av det väldiga arbetet med att fördela 18 miljarder kronor på 551 olika fonder.

De 18 miljarder kronorna är den sammanlagda premiepension som tjänades in under 1999. För en person med en månadslön på cirka 22 000 kronor blir premiepensionen omkring 7000 kronor.

1999 års premiepension placeras enligt det val du gjorde i slutet av förra året, då svenska folket för första gången fick välja PPM-fonder. Har du bytt fonder sedan dess, är det den fördelningen som gäller även för 1999 års premiepension.

I slutet av april kommer 490 000 nya pensionssparare att få sitt valpaket från PPM hem i brevlådan. De nya spararna är framför allt yngre personer som är nya på arbetsmarknaden och som under 1999 för första gången tjänade in premiepension.

De nya pensionsspararna har nu tiden fram till 30 maj på sig för att göra sina val. Liksom för tidigare pensionssparare har de förstås också möjlighet att inte göra något aktivt val och låta pengarna förvaltas av sjunde AP-fonden.

Fondutbudet försändras kontinuerligt. Somliga tas bort, andra tillkommer. Sedan i höstas har drygt 80 fonder tillkommit i PPM:s fondutbud. Dessa finns listade på Premiepensionsmyndighetens sajt, http://www.ppm.nu. Där kan du också byta fonder och kontrollera hur det gått för dina fonder hittills.

Allt som behövs är den personliga kod som skickades hem till alla premiepensionssparare i höstas. Har du tappat bort din kod kan du beställa en ny kod via sajten. Det tar omkring en vecka.

Helena Utter