Cisco vinstvarnar

Risk för nya börsfall

MIN EKONOMI

Räkna med en sur inledning på börsveckan.

I natt varnade den amerikanska nätverksjätten Cisco för sämre resultat än väntat första kvartalet på grund av allt lägre teknikinvesteringar i USA.

Cisco tvingas också göra en lagernedskrivning på 25 miljarder och ska nu spara 8 500 anställda i ett åtgärdsprogram.

Beskedet kom efter börsens stängning och i efterhandeln föll aktien 8 procent.

Ciscos vinstvarning späder ytterligare på nervositeten inför bokslutsfloden som nu har inletts i USA.

- Det affärsklimat som vår sektor av IT-industrin står inför har aldrig varit mer utmanande, sa Ciscos VD John Chambers.

- Faktum är att det här kan vara den snabbaste inbromsningen någon industri i vår storlek någonsin upplevt vilket har tvingat oss att fatta avgörande beslut snabbare än någonsin, sa han.

Kanske fattade han inte tillräckligt snabba beslut. Kritiken mot Cisco stiger nu på Wall Street sedan det avslöjats att jätten fortsatt bygga upp stora lager, trots ihärdiga signaler om en avmattning i teknikinvesteringarna. Det får bolaget nu böta för i form av en lagernedskrivning på svindlande 25 miljarder kronor.

Vad värre är har Cisco fortsatt bygga ett lager, just nu på 1,6 miljarder dollar, eller 16 miljarder.

För första kvartalet, som är Ciscos tredje för räkenskapsåret, spår bolaget en vinst på aktie i "mycket låg ensiffrig nivå" och en försäljning på 4,75 miljarder dollar. Det är 30 procent lägre än sista kvartalet förra året och ungefär stillastående jämfört med samma period 2000.

Orsaken är lägre teknikinvesteringar i de amerikanska företagen i takt med att osäkerheten i den amerikanska ekonomin består.

Efterfrågan från teleoperatörer och Internetleverantörer har också avstannat efter en massiv investeringsvåg i ny nätkapacitet de senaste åren.

För det här kvartalet spår Cisco att försäljningen står stilla eller till och med faller med 10 procent jämfört med årets första tre månader.

Stora lagernedskrivningar

Cisco tvingas nu ta i med hårdhandskarna, antalet anställda ska minskas med 8 500. För detta tar bolaget engångskostnader på 2-4 miljarder kronor.

Förutom lagernedskrivningen ska Cisco också slå ihop fabriker och skriva ned goodwill, totalt på mellan 5-8 miljarder.

När ekonomin tar fart igen tror Ciscos ledning att bolaget kan komma tillbaka till tillväxttal på omkring 30 till 50 procent per år. När detta kommer inträffa vet man dock inte.

Ciscos vinstvarning är dåliga nyheter för många andra företag, inte minst chipstillverkare som Intel och andra vars efterfrågan nu sjunker drastiskt, men också för Ericsson som liksom Cisco har teleoperatörer som viktig kundgrupp.

Signalerna från Cisco tyder på att Ericssons problem i USA inte är på väg att lätta, snarare tvärtom.

I kväll svensk tid kommer Intel med delårsrapport.

Ekonomi24

ARTIKELN HANDLAR OM