Gör inte ditt kaffe svart

Att deklarera går snabbt

MIN EKONOMI

1999 betalade vi 472 miljarder i skatt. 35 miljarder mer än året innan.

För mycket? Då ska du läsa den här bilagan noga.

På 40 fullmatade sidor får du hjälp med obegripliga ord, bångstyriga blanketter och avdragstips. Dessutom berättar vi allt du behöver veta om kapitalinkomsterna – fonder, aktier och fastigheter.

Plocka fram vad du behöver

Som vanligt börjar du med att ta fram alla kontrolluppgifter och årsbesked från arbetsgivaren, försäkringskassan, banker, fondbolag, kontokortsfirmor med mera.

På specifikationen, som följer med deklarationsblanketten, ska alla belopp vara rätt summerade. Kolla att allt stämmer och att allt finns med.

Är något fel måste du ändra på blanketten. Stryk över beloppet i den gula rutan och fyll i rätt belopp i den vita rutan intill.

Beställa extra blanketter

Behöver du extra blanketter?

Då ringer du skatteförvaltningens servicetelefon – 020-567000 – eller hämtar hem blanketten från nätet ( www.rsv.se). De går lika bra bra att använda som de tryckta.

Till sist ska du skriva under deklarationen och se till att den finns hos skattemyndigheten senast klockan 24.00 onsdagen den 2 maj. Lycka till!

Kan du strunta i att deklarera?

Visst kan du slänga blanketterna i papperskorgen. Men om du inte kan svara NEJ på samtliga dessa frågor är risken stor att skattemyndigheten hör av sig.

Deklarationsguide

ARTIKELN HANDLAR OM