Att du har jobb ska kännas i plånboken

Så drar du av för resor till och från arbetet

MIN EKONOMI

Varje år drar vi av cirka tio miljarder kronor för resorna till jobbet.

Men kraven för att få igenom avdraget är hårda. Klarar du dem?

Foto: Anders Deros

Kollektivtrafik Sedan två år är bara kostnader över 7 000 kronor avdragsgilla. Men månadskorten blir dyrare. Allt fler hamnar över gränsen, dock inte i Stockholm, där månadskortet kostade 450 kronor i fjol.

Det är tillåtet att dra av för tolv månadskort. Halva semestern kan ju ligga i juli och halva i augusti. Däremot får man inte köpa ett årskort i förväg och dra av två samma år.

Inte heller får man göra det dyrare för sig genom att köpa lösa kuponger eller åka tåg i stället för buss – bara billigaste färdsätt gäller.

Kravet för dig som åker kollektivtrafik är att du har minst två kilometer till jobbet.

Bil Avdraget för resor till jobbet i egen bil är 15 kronor per mil.

Gränsen 7 000 kronor gäller även för bilister. Så för att få något att dra av måste du köra minst 467 mil om året.

Man kan också dra av resan till och från jobbet om man kör tjänstebil. Men då är beloppen 8 kronor per mil om man tankar bensin och 5 kronor per mil om man tankar diesel.

Den som kör en vanlig bensindriven tjänstebil måste alltså köra 875 mil om året – över fyra mil om dagen – för att få något att dra av. Några rättsfall kan du läsa om på nästa uppslag.

Kraven för dig som kör bil:

Det måste vara minst fem kilometer till jobbet.

Och du måste tjäna två timmar per dag, jämfört med att åka kollektivt. Räkna från dörr till dörr i båda fallen.

Har du minst två kilometer till hållplatsen får du avdrag för bilresor oavsett om du tjänar två timmar per dag eller inte.

Undantag: du är handikappad och måste därför åka bil till jobbet. Då får du dessutom dra av de verkliga kostnaderna, som bensin, service och reparationer, om de är högre än 15 kronor per mil.

Variant: du använder bilen i tjänsten minst 160 dagar och kör minst 300 mil. Om du kör bil i tjänsten 60–160 dagar och kör minst 300 mil får du nöja dig med avdrag för resor till och från jobbet de dagar du verkligen använder bilen i tjänsten.

Moped, cykel Fortfarande finns avdragen kvar för moped (3,50 kronor per mil) och cykel (250 kronor per år). Men dessa avdrag kan bara bli aktuella om man har andra resekostnader över 7 000 kronor. För att nå över 7 000-kronorsgränsen på moped krävs det att man åker minst 10 mil om dagen. Vilket tar drygt tre timmar för den som följer hastighetsgränserna.

I reseavdraget får man också räkna in väg-, bro- eller färjeavgifter som man betalar på väg till eller från jobbet.

Gratis taxi nattetid kan stå dig dyrt

ARTIKELN HANDLAR OM