H&M-seger i svenska aktiecupen

Klädjätten vann mot Skanska i finalen

MIN EKONOMI

Gräsmattan är grön. Bollen är rund och det är dags för Aftonbladets aktiecup.

Trettiotvå starka börslag gör upp och till slut står H&M:s vd Rolf Eriksen med vinstbucklan i famnen.

– Det är inte säkert att det är det alla bästa laget just nu, men det är inte alltid de bästa som vinner i cupspel, säger vår enväldige domare, börsanalytikern Anders Haskel.

Foto: HENRY LUNDHOLM
DOMAREN BLÅSER AV – SEGERN ÄR KLAR Enväldig domare i aktiecupen är SEB:s börsanalytiker Anders Haskel. Det är även han som kommenterar matcherna mellan de 32 lag som gör upp om titeln. Efter fem spännande omgångar kan Hennes & Mauritz vd Rolf Eriksen höja segerbucklan.

Aktiernas värld är inte helt olik idrottens. I båda handlar det om att ha starka lag, vara samspelta och göra intressanta nyförvärv.

Därför valde vi att presentera dagens aktietips som ett cupspel i till exempel fotboll.

Vår domare Andes Haskel, till vardags börsanalytiker på SEB, har haft fullt sjå att döma de olika matcherna och utse vinnare.

– Även om metoden för att ge aktietips är ovanlig är den användbar för seriösa placeringar. Det är bra att ställa olika företag mot varandra innan man bestämmer sig, säger han.

Och faktorerna som avgör vilka som vinner är de samma som i fotboll. Det handlar om att ha ett enhetligt spelsystem (ett väl beprövat affärskoncept), rutin och goda spelare.

– H&M överraskade. Tack vare lagets amerikanska och franska förstärkningar, det vill säga dess nystartade verksamheter i de länderna, kom de starkt i slutet av varje match, säger Anders Haskel.

”De hade tur i lottningen”

Men kom ihåg att H&M också hade tur i lottningen.

– Nu ska man inte bara satsa på ett enda lag. När man köper aktier ska man sprida riskerna.

Aktier värda att kolla är alla som gick till kvartsfinalen.

En annan överraskning i cupspelet var att Q-Med tog sig ända till semifinal där de blev utslagna av Skanska.

– Rutinen fällde avgörandet, vilket visar att det är bättre att satsa på gamla beprövade kort.

Ericsson var en besvikelse.

– Ja, lagets tränare, Lars-Kurt, har nu fått sista chansen. Om de är på väg ner i en lägre division gäller det för ledningen att göra något drastiskt.

Ett steg på vägen är de senaste dagarnas nyhet om ett samarbete med den japanska storklubben Sony vad gäller mobiltelefonerna.

Om det lyckas kan det bli en lika stor framgång för Ericsson som Malmö FF:s 80-miljoner-kronorsaffär med anfallaren Zlatan Ibrahimovic.

Till sist:

Anders Haskel är rejält överraskad över att internetkonsulterna Framfab och Icon lyckades kvalificera sig till cupens första omgång.

– Egentligen hör de hemma i lingonserien.

Här är laguppställningen:

Per-Ola Ohlsson