Pengarna till deras bröllop bara försvann

Anders och Annelie vill nu varna andra

MIN EKONOMI

LINKÖPING.

De hade sparat sammanlagt 15 000 kronor i en kapitalförsäkring.

Men när Annelie Nilsson, 28, och Anders Haevaker, 32, skulle avbryta sitt sparande kom chocken.

Det fanns inga pengar på kontot.

– Vi känner oss lurade och besvikna, säger Annelie Nilsson.

Foto: STAFFAN GUSTAVSSON/REDAKTA
VILL VARNA ANDRA Annelie Nilsson och Anders Haevaker känner sig lurade av kapitalförsäkringen. Pengarna hade varit ett välbehövligt tillskott till sommarens bröllop. Med hjälp av snälla föräldrar har de fått låna pengar till bröllopet.

Erbjudandet lät lockande. Säljaren från Svenska Spar frestade med skattefördelar och stabilare fondutveckling i England.

Enligt Annelie Nilsson och Anders Haevaker nämndes inte ett ord om att den Skandia Life-försäkring de tecknade för 25 respektive 20 år började på minus och att alla kostnaderna drogs av i början av sparandet, så kallad zillmering.

– Hade vi vetat det hade vi aldrig i livet börjat spara, säger Annelie Nilsson, butikschef på en skoaffär i Linköping.

– Vi sa att vi skulle gifta oss i sommar och kanske behövde pengarna, tillägger Anders Haevaker, konsult.

Genom en telefonkampanj blev paret kontaktade av Svenska Spar, som bland annat mäk-lar Skandias försäkringar. De erbjöds gratis rådgivning och träffade i oktober en säljare som lockade dem att spara i den engelska försäkringsformen Skandia Life.

– Vi kände oss skeptiska och frågade mycket om vilka villkor som gällde.

Pengarna fanns inte på parets konto

– Men säljaren gav oss ingen skriftlig information och han sa inte att vi började spara på minus. Han pratade istället om en trygg ålderdom.

Efter att ha sparat i fem månader insåg paret att de behövde pengarna till sitt bröllop i juni. Eftersom de sparat tretusen kronor i fem månader trodde de att de hade 15 000 kronor i Skandia Life. Men när de skulle ta ut pengarna kom chocken.

– På Skandia Life sa de att vi bara betalt en fjärdedel av kostnaden och att vi inte hade en krona sparad hos dem. Vi skulle alltså behöva spara i nästan två år till för att komma upp på noll. Stefan Ögell, som är vd på AB Capinordic Sverige där Svenska Spar ingår, anser att informationen som ges vid försäljningen av kapitalförsäkringar generellt är tillräcklig.

– Jag känner inte till det här specifika fallet, men vi följer Finansinspektionens allmänna råd om tillgänglig information och har till och med extra blanketter, säger han.

Men Annelie Nilsson och Anders Haevaker håller inte med. De har avbrutit sitt sparande hos Skandia Life och vill varna andra för liknande kapitalförsäkringar.

– Man undrar hur mycket provision försäljarna har när de kan lura på oss något sådant här, säger Annelie Nilsson.

– För oss hade det varit mycket bättre att ha pengarna under huvudkudden.

Fotnot: Zillmering: när försäkringens kostnader dras i början av sparandet. Var förr vanlig i Sverige. I dag svårförklarad för konsumenten, enligt juristen Susanne Fagerberg på Konsumenternas Försäkringsbyrå.

Nu ger Svenska Spar pengarna tillbaka

Efter kontakten med Aftonbladet backar Svenska Spar.

–Vi kan ha varit otydliga, därför tillmötesgår vi nu kunden, säger Stefan Ögell.

Kristina Henschen