Vinstras för Sony

Vinsten rasade 86 procent för Ericssons nya partner

MIN EKONOMI

TOKYO

Den japanska elektronikjätten Sony, Ericssons nya partner, fick se sin nettovinst rasa med 86 procent under det brutna räkenskapsåret som avslutades den sista mars.

Vinsten stannade på 16,7 miljarder yen, cirka 1,4 miljarder kronor.

I resultatet ingår en engångskostnad som uppkommit när Sony skrivit av reklamkostnader inom film och tv i enlighet med amerikanska redovisningsregler.

Sony skyllde den svaga resultatutvecklingen på en USA-ledd global ekonomisk avmattning under andra hälften av året.

"Under hälften av året kunde en ekonomisk nedgång tydligt noteras i USA, där det skedde en snabb minskning av tillväxten i den privata konsumtionen," skriver Sony i bokslutsrapporten.

Resultatet var dock bättre än vad Sony tidigare spått.

Det är främst speldivisionen, normalt en pålitlig vinstmaskin, som går dåligt. Sony har haft väldiga problem med att leverera sin nya spelkonsol Playstation 2 på grund av komponentbrist och problem med grafikprocessorn.

Speldivisionen gjorde en rörelseförlust på 51,1 miljarder yen under räkenskapsåret 2000/01. Men Sony räknar med att leverera två miljoner Playstation 2 under innevarande räkenskapsår.

Elektroniksektorn gick bättre, även om efterfrågan på persondatorer och andra elektronikprodukter föll snabbt under förra hösten.

Trots vinstfallet steg försäljningen med 9,4 procent till 7 315 miljarder yen.

För det innevarande räkenskapsåret, som sträcker sig till den sista mars 2002, spår Sony en nettovinst på 150 miljarder yen och en försäljning på 8 000 miljarder yen.

Prognosen bygger på förväntningar om att Playstation 2 ska börja generera vinster. Aktiemarknaden tycks hålla med; Sonys aktie har stigit med över 15 procent sedan årsskiftet, samtidigt som Nikkeis index endast har gått upp med 2,5 procent.

Sony kom i veckan överens med Ericsson om att bilda ett samägt bolag för mobiltelefoner under namnet Sony Ericsson Mobile Communications.

ABB:s förre koncernchef Göran Lindahl, som även sitter i Ericssons styrelse, föreslås bli invald i Sonys styrelse i samband med bolagsstämman den 21 juni. Det framgår av ett pressmeddelande från Sony.

TT-AFP