Fondspararna tror åter på börsen

Pengarna flödar in i aktiefonderna

MIN EKONOMI

De svenska fondspararna tror åter på börsen.

Efter att länge ha föredragit de tryggare räntefonderna, satsade spararna under april allt mer pengar i aktiefonder.

Allt enligt fondbolagens egna bedömningar.

Aktiefonderna har tagit mycket stryk under börsfallen. Fondspararna har ratat aktier till förmån för räntefonder. I mars i år ökade svenskarnas sparande i räntefonder med 4,9 miljarder, vilket var något av ett rekord. Inte sedan Fondbolagens förening började föra statistik 1994 har så mycket pengar investerats i räntefonder.

Under samma månad sjönk sparandet i aktiefonder drastiskt. Nettosparandet var minus 2,3 miljarder kronor.

Mars månads siffror från Fondbolagens förening var bara kulmen på en utveckling som pågått under den senaste tidens fallande börskurser.

Men nu verkar det alltså ha vänt. Enligt en rundringning som Dagens Industri gjort till de största fondbolagen har svenskarna åter börjat satsa sina sparpengar i aktiebaserade fonder.

- Även rensat för PPM-pengarna har vi ett tydligt positivt inflöde i aktiefonder hittills i april, säger Bertil Stensgård, informationschef för Robur, till Dagens Indsutri.

Likadant är läget för SEB Fonder, medan den tredje jätten i genren, Nordea Fonder, fortfarande redovisar nettoutflöde. Men Nordeas siffror redovisar bara aprils två första veckor, medan Robur och SEB Fonder har siffror för hela april månad - så här långt.

Utvecklingen i Sverige är parallell med utvecklingen på den i USA. Efter marsutflödet har aktiefonderna gjort en rejäl uppryckning i april. Under de två första veckorna rullade cirka 100 miljarder kronor in i amerikanska aktiefonderna. Detta enligt undersökningsbolaget Trimtabs.

Aftonbladet.se