Svensk in i Sonys styrelse

Göran Lindahl från Ericsson väljs in i Sonys ledning

MIN EKONOMI

Alliansen mellan Sony och Ericsson får nu konsekvenser även på styrelsenivå.

Förre ABB-chefen Göran Lindahl går in i Sonys styrelse.

Göran Lindahl, som gick in i Ericsson styrelse så sent som förra året, föreslås bli invald i Sonys styrelse i samband med bolagstämman den 21 juni.

Han blir därmed den den direktör som på högsta toppnivå får ansvaret för förbindelserna mellan de två nuvunna alliansparterna Ericsson och Sony.

Det var i tisdags som Sony och Ericsson offentliggjorde sitt gemensamma bolag för tillverkning och försäljning av mobiltelefoni.

"Ovärdeliga råd"

Sony uppger i ett pressmeddelande att Göran Lindahls erfarenheter och råd blir ovärderliga i samband med att Sony utvecklar den globala verksamheten, skriver Computer Swedens nätupplaga.

Göran Lindahl är också en av tre ledamöter i Ericsson styrelse som ingår "överstyrelsen", den grupp som har till uppgift att nära stödja och utvärdera Ericssonledninges arbete att snabbt omstrukturera bolaget.

Göran Lindahl har en lång och imponerande karriär bakom sig och han fick till slut ta över ABB efter Percy Barnevik. Som ABB-VD fick han utmärkelsen som "CEO of the Year" av tidningen Industry Week Magazine.

Men i höstas slutade han plösligt. Enligt uppgifter i media fick han sparken från ABB och bedömare i näringslivet trodde att han var på väg ut ur den inre cirkel hos Wallenbergarna. Men sedan dess har han fått flera nya styrelsuppdrag, bland annat i Ratos och Telelogic

Ekonomi24