Miljardförlust för Volvo

MIN EKONOMI

Miljarderna rullar iväg från Volvo. Företaget gjorde en förlust på 1,25 miljarder första kvartalet.

- De anställda är oroliga för varsel. Men några massvarsel som på Ericsson tror jag inte är aktuellt, säger Olle Ludvigsson, ordförande metallklubben i Göteborg.

Foto: ANDREAS HILLERGREN
Leif Johansson känner oro över konjunkturnedgången.

Årets miljardförlust ska jämföras med vinsten på 1,9 miljarder kronor för första kvartalet förra året.

Det är djupa svackan i konjunkturen i Nordamerika som fortfarande sviker Volvo. Och enligt Leif Johansson, vd Volvo lastvagnar, påverkas årets resultatet även av en sämre konjunktur i Europa.

- Det är klart att jag känner oro för hur konjunkturnedgången i Europa kommer att utvecklas och att den drar med sig att vi tvingas eliminera arbeten, säger Leif Johansson.

24 000 anställda

Volvo har, förutom den numera sålda biltillverkningen, 24 000 anställda i Sverige. Hälften av dessa jobbar inom lastbilsindustrin. I Nordamerika har företagets arbetsstyrka redan minskats med 1 400 och ledningen planerar att lägga ner en bussfabrik i Finland.

- De uppgifter som spridits och som säger att flera tusen kan komma att varslas tror jag är kraftigt överdrivna. Vi har ett flexibilitetsavtal och tillfälligt anställda som gör att få kommer att drabbas, säger Olle Ludvigsson.

Leif Johansson konstaterar att det är naturligt att eventuella uppsägningar kommer att drabba Sverige.

- Vi har så stor del av vår produktion i Sverige. Vi får se hur det här utvecklar sig, säger han.

Fredrik Engström