Väntad jätteförlust för Cisco

Vd John Chambers tar på sig skulden - och lovar bättring

MIN EKONOMI

Nätverkstillverkaren Cisco visade som väntat en jätteförlust för första kvartalet.

Vd:n John Chambers tog delvis på sig skulden för den stora förlusten på 27 miljarder kronor.

Cisco som tillverkar nätverksutrustning, tvingades visa förlust för första gången som börsbolag. Resultatet blev minus 27 miljarder kronor, främst på grund av nedskrivningar och omstruktureringskostnader.

John Chambers varnar för att det blir fortsatt tufft på kort sikt men att det finns signaler om en vändning i höst.

Förlusten var väntad efter att Cisco vinstvarnade för några veckor sedan.

I efterhandeln på Instinet föll aktien 3,8 procent efter att ha varit en av vinnarna med en uppgång på 6 procent i den ordinarie handeln.

John Chambers tror att försäljningen sjunker med 10 procent innevarande kvartal men säger sig se flera posititva signaler på att det bottnar någon gång under de närmaste månaderna.

Han erkände för första gången också att Ciscos problem delvis är ledningens fel:

- Vi underskattade hur fort dalgången kunde komma. Ni kommer att se oss bli bättre på att reagera på nedgångarna fortare och vara mer försiktiga, sa John Chambers.

Nedgången har nu spridit sig till Europa och Asien från USA, där det är fortsatt kärvt. Beställningarna från amerikanska teleoperatörer har till exempel fallit med 40 procent på bara ett kvartal.

Förlusten för perioden februari till april blev 2,7 miljarder dollar, eller 37 cent per aktie. Det var också i linje med vad analytikerna hade väntat sig. Samma tid ifjol gjorde Cisco en vinst på 640 miljoner dollar, 6,4 miljarder kronor.

Försäljningen föll 30 procent jämfört med föregående kvartal, och med 4 procent jämfört med ett år sedan.

Större delen av förlusten kommmer från nedskrivningar av lager med 2,2 miljarder dollar, och omstruktureringskostnader på 1,2 miljarder dollar för att bland annat avskeda 8 500 anställda.

Rensat för det gjorde Cisco ett nettoresultat på 230 miljoner dollar eller 0,03 dollar per aktie, en cent bättre än analytikernas förväntningar.

EKonomi24.se