Dagens namn: Pontus, Marina
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Min Ekonomi

Bundet eller rörligt?

5 ekonomer tipsar

    Banker och låneinstitut höjde boräntorna i går. Vad innebär det för dig och mig?

    Aftonbladet ställde följande frågor till fem experter på området:

1. Ska jag binda mitt bolån nu?

2. Fortsätter boräntorna att stiga?

3. Vad betyder höjda boräntor för Sverige?

Gunilla Nyström, privatekonom på SEB, Stockholm:

1. Mitt generella råd är – nej, det finns ingen anledning att göra det nu. Men det är naturligtvis olika från hushåll till hushåll. Allmänt tycker jag att man ska ha en mindre del av sitt bolån bundet på två år och resten rörligt.

2. Det finns en risk för en höjning på kort sikt, men jag tror inte att det blir särskilt mycket.

3. På kort sikt kan det slå mot den privata konsumtionen. Och på längre sikt kan det pressa ner huspriserna. Huspriserna avgörs i stort av vad människor har råd att betala för ränta, drift och skatt.

 

Bengt Edholm, finanschef på Stadshypotek, Stockholm:

1. Både ja och nej. Om bara en liten del av familjens ekonomi går till bolånet finns det ingen anledning att binda. Men om du har stora boendekostnader och kanske ett topplån är det nu ett bra tillfälle att försäkra sig mot ytterligare höjningar.

2. Ja, det finns en risk för en allmän uppgång på både korta och långa räntor. Men ingen stor dramatik, kanske en procent uppåt.

3. Förenklat att en större del av familjernas ekonomi går till boendet och därmed mindre kvar till annat i plånboken. Ett mins-kat köptryck kan samtidigt innebära att priserna pressas på andra varor. Husen kan bli billigare, särskilt i storstäderna.

 

Ylva Yngveson, privat-ekonom på Föreningssparbanken, Stockholm:

1. Det beror helt på den egna ekonomiska situationen. Den som har en osäker ekonomi kan börja tänka på att binda i alla fall en del av lånet nu. Men på lång sikt är rörlig ränta bättre än bunden.

2. Det är omöjligt att svara på. Det går alltid upp och ned. Många har ju trott ett tag att räntorna ska gå upp något.

3. Det innebär att familjerna får högre boendekostnader och därför ett mindre konsumtionsutrymme. Det kan också dämpa efterfrågan på bostäder något.

 

Carl B Hamilton, professor på Handelshögskolan, Stockholm:

1. Nej, jag litar på att Riksbanken ligger runt två procent med inflationen. Och då finns det ingen anledning att binda sina lån i nuläget.

2. Nej, jag tror de kommer att ligga kvar på dagens nivå gans-ka länge.

3. Jag säger så här – var inte så ledsna över att räntorna går upp. Då kommer troligen priserna på kläder, skor och bensin, sånt som framför allt görs utanför Sverige, att sjunka. Så det som kostar mer i höjda boräntor får vi tillbaka i billigare importerade produkter.

 

Ann-Sofie Magnusson, familjeekonom på Ikano-banken, Älmhult:

1. Ja, om man har kärv ekonomi och vill sova lugnt om natten. Det kan kosta lite extra om räntorna snabbt går ner igen, men det är den enklaste försäkring som finns mot kostnadschocker. Mitt råd är att man ska binda i alla fall hälften på två år. Den som inte har några problem med sin ekonomi kan lugnt vänta.

2. Ingen kan säkert veta. Jag tror att räntorna kan fortsätta att stiga, men bara lite. Det skulle vara tråkigt eftersom många familjer redan har fått ett dyrare boende på grund av höjda taxeringsvärden.

3. Boendet påverkar familjernas ekonomi direkt. Med dyrare boende blir det mindre kvar över till annat och det påverkar handeln.

Anette Holmqvist
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet