Kreta på krita - det blir en dyr resa

Lånet till semestern kan kosta 16 230 kr - eller 1 474

MIN EKONOMI

Snart är den efterlängtade semestern här.

Resor till sol och bad lockar - men för många är reskassan för mager.

Här får du hjälp att hitta sätten att finansiera drömresan.

Smakar det så kostar det Visst lockar en resa till Medelhavet! Har man inte hunnit spara tillräckligt är ett lån enda sättet att förverkliga semesterdrömmen. Men lånet kan bli kostsamt. Det kan skilja åtskilliga tusenlappar mellan alternativen.

Att låna till soltrippen kan bli kostsamt.

Villkoren skiljer sig betydligt för olika typer av finansiering.

Och mellan olika banker.

- Det bästa är naturligtvis att vara förutseende och lägga undan pengar varje månad, men ett banklån är minst dåligt om du måste låna, säger Göran Jönsson på Konsumenternas Bankbyrå.

Förmånligast är att låna med huset eller bostadsrätten som säkerhet, om man har möjlighet. Det kräver ett pantbrev, men räntan stannar omkring fem procent.

Ett lån utan säkerhet, så kallat "in blanco", fördubblar räntan. Dessutom krävs fast anställning, inga betalningsanmärkningar och en ordnad ekonomi.

Låntagare som är med i någon förening eller organisation som till exempel Frälsningsarmén eller ett fackförbund kan få bättre villkor genom bankernas så kallade medlemslån.

En annan möjlighet är lönekontokredit, men räntan är då betydligt högre. Fördelen är att avbetalningstakten är valfri. Även kreditkort kan bli kostsamt. Däremot erbjuds ofta ett försäkringsskydd när resan helt eller delvis betalas med kontokort.

Räntesatserna för pantbankslån eller telefonlån är ofördelaktigt höga och ska mer betraktas som en sista utväg.

Men andra finansieringsmöjligheter finns. Genom en agentur kan bostaden eller fritidshuset hyras ut. Många tar också chansen att genom en förmedling byta bostad för några veckor med en annan familj i utlandet.

- Och glöm inte bort att lyfta luren och slå en signal till en förmögen släkting, säger Göran Jönsson.

- Då kan du få betydligt bättre villkor.

Kristina Henschen