Stockholmsbörsen förlorar på nytt index

Morgan Stanley sänker andelen svenska aktier

MIN EKONOMI

Stockholmsbörsen hörde till förlorarna när Morgan Stanley i helgen presenterade sitt nya börsindex.

Svenska aktiers representation sjunker med 16 procent, medan brittiska och amerikanska aktier hör till vinnarna.

Morgan Stanley Capital Internationals (MSCI) index hör till de mest inflytelserika i världen, och investerare med totalt 35 biljoner kronor uppges forma sina portföljer efter dem.

MSCI har sedan en tid flaggat för att indexen ska anpassas efter aktiernas så kallade free float, vilket innebär att en akties vikt i indexet anpassas efter de aktier som är direkt tillgängliga för handel. Ju bredare ägarstruktur och ju mindre poster ägarna sitter på i ett företag, desto större free float och desto större representation i det nya indexet.

Exempelvis Telia, vars aktiestock till 70 procent ligger inlåst i svenska statens kassaskåp, hör till förlorarna.

Enligt MSCI innebär helgens omkastning av det viktiga benchmark-indexet att det totala värdet på de inkluderade företagen sjunker från 18,8 biljoner dollar till 18,2 biljoner. Stockholmsbörsen, som tidigare stod för 1 procent av världsindexet, kommer i framtiden att svara för 0,84 procent.

De stora vinnarna är de amerikanska aktierna som ökar sin andel av världsindexet från 49,06 procent till 55,3 procent, och de brittiska som ökar från 9,3 till 10,4 procent. Frankrike och Tyskland hör till förlorarna.

Aktier som uppges vinna på det nya beräkningssystemet är British Petroleum, Vodafone och Morgan Stanley, som till 90 procent äger MSCI. Förlorare är japanska NTT, franska L´Oreal och tyska Allianz.

De nya free float-anpassade indexen träder i kraft den 31 maj.

Erik Amcoff ([email protected])