IT-aktier lyfte Nasdaq-börsen

Högsta nivån sedan i februari

MIN EKONOMI

Efter förra veckans uppgång tog New York-börserna ett jätteskutt i natt efter massiv fyndköpsjakt i de indextunga teknologiaktierna.

Nasdaq steg hela 4,8 procent till den högsta nivån sedan i februari.

Placerare som köpte tillbaka blankade aktier i tron att det utdragna raset för IT-aktier nu är över, bidrog till den kraftiga uppgången enligt mäklare. Vinnare i stor handel var Cisco som steg 13 procent och Sun Microsystem som hoppade upp hela 15 procent.

- Nasdaq är på väg ikapp Dow. Folk räknar med att Feds räntesänkning kommer att bli en tillväxtkatalysator längre fram, även om nyheterna från företagen är dåliga. Investerare ser hur bra teknikaktierna har gått sedan botten och vill inte missa ett köptilfälle, säger David Powers, strateg på Edward Jones till Marketwatch.com

Handdatortillverkaren Palm avancerade med 0,90 dollar eller motsvarande 17,6 procent till 5,95 efter att ha blivit uppgraderad av UBS Warburg från "behåll" till "starkt köp".

UBS menar att Palm är försiktigt värderad mot bakgrund av tillväxtutsikter och ett starkt humankapital i bolaget. Det finns också en god möjlighet att företaget blir uppköpt menar UBS vidare.

Nasdaq-index har nu stigit med hela 40,6 procent sedan botten den 4 april i år. Trots det står indexet på minus 6,7 procent i år och mer än 50 procent lägre än all-time-high.

Dow Jones klättrade 0,3 procent till 11,337 och står på plus 5 procent i år, och 21 procent högre än botten i slutet på mars.

Procter & Gamble pressade Dow Jones med att sjunka 3,3 procent. Bolaget har meddelat att det köper Bristol-Myers Squibbs enhet Clairol för 4,95 miljarder dollar i kontanter.

Ericsson steg 2 kronor jämfört med stängningen i Stockholm till 75 kronor och Nokia avancerade knappt 4 kronor till 358 kronor.

Ekonomi24