Uppgången håller i sig för Ericsson

Telekomaktier åter populära på börsen

MIN EKONOMI

Uppgången i Ericsson och Nokia håller i sig.

Sedan bottennoteringarna har aktierna stigit över 50 procent.

Haussen i New York klingade dock av något på tisdagen.

Vid 11-tiden hade SAX-index stigit 0,4 procent.

Gårdagens starka uppgång för teknologiaktierna i USA, där Nasdaq steg med 4,9 procent och uppgången för det bredare S&P 500-indexet med 1,6 procent avspeglade sig även i inledande uppgångar i Stockholm.

Hittills har börsuppgången i teknologiaktierna inte drivits av goda nyheter utan snarare av bristen på dåliga. Säsongen med vinstvarningar från de stora amerikanska bolagen inför andra kvartalet har hittills varit bättre än inför det första kvartalet och blankarna har börjat täcka upp sina positioner.

Nokia har stigit mest

Ericsson hörde till aktierna i ropet. Måndagens uppgång med 7 procent följdes upp med en uppgång på 2 procent till 75 kronor på tisdagen. Sedan bottennivån i början av april har aktien stigit med 54 procent. En av de största nettoköparna var Deutsche Bank. I förra veckan upprepade investmentbanken sin köprekommendation på Ericsson. Riktkursen sattes till 94 kronor.

Nokia har stigit något mer än Ericsson eller 63 procent sedan bottennoteringen i början av april. I dagens handel var det största fokuset på Ericsson. Nokia-aktien fick nöja sig med en uppgång på 1 procent till 357,50 kronor. Teleoperatörerna var i stort oförändrade.

Sparbolaget Skandia och börs- och teknologiföretaget OM är de två aktierna som brukar gynnas mest när aktiviteten och kurserna på aktiemarknaderna stiger. Det påpekar också SEB Enskilda Banken som rekommenderar Skandia-aktien. Den var dock oförändrad och betalades till 127,50 kronor på tisdagen. Bättre drag var det i OM som steg med 2 procent till 205,50 kronor.

Skogsföretaget Assidomän rekylerade efter gårdens kraftiga uppgång. Bolaget håller bolagsstämma på tisdagen och viss debatt väntas om de kraftiga utförsäljningarna ledningen genomfört det senaste året. Utvecklingen för aktiekursen har ägarna däremot svårt att klaga på. Assidomän har stigit med runt 70 procent det senaste året. På tisdagen kostade en aktie 238 kronor, en nedgång med 3 procent.

Rally i Switchcore

Gruvföretaget Boliden hörde till vinnarna efter bolagets lyckade finansieringsrunda i London. Steg gjorde också SAS efter att bolaget på måndagen meddelat att de köper norska flygbolaget Braathens för 1,1 miljarder kronor. Efter delårsrapporten har kontorsföretaget Esselte klättrat kraftigt. Uppgången fortsatte på tisdagen och aktien steg med 3 procent till 73 kronor.

Bland IT-företagen hörde Switchcore till aktierna som steg mest. Kursen klättrade till 11,90 kronor eller 13 procent. Huvudägaren Jan G Nilsson meddelade att han inte ska sälja fler aktier. Andra populära IT-aktier var Net Insight och Enea som steg med 10 respektive 4 procent. Djupdykningen för reklamföretaget A-com ångade dock på och aktien föll med 8 procent till 16 kronor.

Följ telekomaktierna på Stockholmsbörsen

Mikael Vilenius ([email protected].se)

ARTIKELN HANDLAR OM