Philips slutar tillverka mobiler

Ambitiös satsning blev kostsamt fiasko

MIN EKONOMI

Den holländska elektronikjätten Philips väntas de närmaste veckorna tillkännage att de slutar tillverka mobiltelefoner.

Därmed blir bolaget först ut bland de pressade mobiltillverkarna att kasta in handduken.

Totalt har Philips förlorat 850 miljoner euro, eller 7,5 miljarder kronor på sitt mobiläventyr som startade som ett samarbete med Lucent 1997, skriver Reuters.

Bolaget har gjort vinst under en enda månad, i början av 2000, men har länge lidit av prispress och för små volymer på en marknad där alla utom marknadsledaren Nokia blöder.

Philips koncernledning har flaggat för att tålamodet är slut och ett besked väntas i slutet av juni.

Philips har förgäves försökt hitta en partner och har bland annat pratat med LG Electronics, utan att lyckas.

Ambitiös satsning

De alternativ som återstår är en försäljning eller nedläggning. Men en köpare har visat sig svår att hitta och analytiker lutar åt att Philips helt drar sig ur branschen.

- Många mindre spelare är mer villiga att lägga ned än att öka sin exponering, säger en Londonanalyiker.

En stängning skulle kosta Philips runt 3 miljarder kronor.

Philips mobilsatsning började ambitiöst med målet att bli en av de tre största märkena 2000. Efter bara ett år bröt Philips samarbetet med Lucent och fortsatte på egen hand.

Men det har gått trögt och Philips anses nu för små för att kunna fortsätta. Samtidigt har produktportföljen urholkats, med få succéer efter Genie-modellen.

Det enda som nu anses kunna rädda Philips mobiltillverkning är ett oväntat samarbete; Ericsson har ju gått ihop med Sony och Siemens ska utveckla nästa generations telefoner tillsammans med Toshiba. Det ryktas också om att Mitsubishi och Motorola ska slå sina påsar ihop.

ekonomi24.se