...och så mycket får du för dina kronor

MIN EKONOMI

BRYSSEL

Köp videokassettspelaren i Tyskland, kött och potatis på Irland, frukt i Spanien.

Men undvik Danmark, Europas högprisland.

Fläsk och bananer dyrast i Sverige

I Sverige är prisnivån generellt hög. Vi har det högsta mjölkpriset och Tyskland har det lägsta. Fläskköttet kostar mest hos oss och minst i Tyskland.

Men i Sverige var en typ av färg-tv billigare än någon annanstans i EU.

Billigaste biffen

Danmark leder överlägset ligan över dyraste matland, men landet är också i högsta prisklassen för hemelektronik. Sverige kommer på delad tredje plats med Frankrike och Belgien vad gäller högsta matpriser. I särklass billigast är Spanien. Irland har billigaste biffen och potatisen.

Matkorgen som jämfördes mellan nio EU-länder innehöll: 1 kg päron, sex ägg, 1/4 kg goudaost, 2 l mjölk, 1/2 kg fläskkotlett, 1 l yoghurt, 1/4 kg bacon, 1/2 kg lax, 1/4 kg öring, 1 kg bananer, 1/2 kg kiwifrukt.

Den gemensamma valutan, euron, finns inte ännu i affärerna i de tolv euroländerna, alltså alla EU-länder utom Sverige, Storbritannien och Danmark.

Dubbla prislappar

Men priser i euro börjar så smått införas på dubbla prislappar i euroländerna. Ännu så länge har detta dock inte lett till någon märkbar prispress i Euro-12. Den 1 januari 2002 införs euron i handeln.

- Vi väntar oss en prispress i framtiden, när konsumenterna lätt kan jämföra priserna mellan länderna, men det har ännu inte skett, säger Jonathan Faull, EU-kommissionens talesman.

Matpriserna varierar enormt mellan till exempel Danmark och Spanien. Kommissionen ska undersöka varför prisskillnaderna är så stora, om de beror på dolda handelshinder.

Emily von Sydow