Priset på en Big Mac – en strimma av hopp

MIN EKONOMI

Semesterkassan är redan förlorad. Det usla värdet på kronan består till slutet av året.

Men det finns en strimma av hopp.

Priset på en Big Mac.

http://wwwb.aftonbladet.se/nyheter/0105/29/kroninclude.html

I går kostade en dollar 10:53. Det var två öre mindre än i fredags men ändå rekordhögt. Sällan har den svenska kronan varit mindre värd än i dag.

Den usla värderingen av kronan är dålig. Inte bara för samhället i stort eftersom den höjer priset på importerade varor och ger upphov till inflation.

Enligt tidskriften The Economist är kronan undervärderad och borde gå upp.

För femton år sedan skapade tidningen sitt så kallade Big Mac-index. Genom att jämföra priset på hamburgare i ett antal länder och räkna om priset till amerikanska dollar ville man översätta det mycket teoretiska begreppet köpkraftsparitet till praktisk verklighet.

En Big Mac kostar i år 24 kronor eller 2:33 dollar. Eftersom priset i USA är 2:54 dollar borde kronan kunna öka åtta procent i värde.

Förra året var det precis tvärtom. Då kostade en Big Mac mer i Sverige än i USA. Kronan sjönk efter publiceringen.

Men Big Mac-index hittills största triumf gäller euron, den europeiska valutan. 1999, när valutan var alldeles färsk, visade hamburgerindex tvärt emot en enig expertkår att euron var övervärderad.

En av de institutioner som valde att inte lita på Big Mac var hedgefonden Soros Fund Management. Den stormrike George Soros anses ligga bakom både pundet och den svenska kronans fall för tio år sedan. Efter att ha tagit del av hamburgerundersökningen funderade fonden på att sälja delar av sitt euroinnehav - men avstod i sista sekund. Den missen kostade på.

Att kronan tappar i värde har framför allt följande orsaker.

Liten okänd valuta. Euron är en stor valuta som just nu går knackigt eftersom den ekonomiska tillväxttakten sjunker mer än man trott och inflationen ökar mer än man hoppats. Kronan, en liten okänd valuta, dras med i fallet.

USA agerar. I höstas flyttade en del av världskapitalet från USA till Europa. Men sedan den amerikanska räntan sänkts och president Bush föreslagit rejäla skattesänkningar går strömmen tillbaka. Framtidsutsikterna verkar ljusare på andra sidan Atlanten.

Skakig börs. Stockholmsbörsen är stor och spelar betydligt större roll för landets ekonomi än börser i länder av motsvarande storlek. När det går dåligt för Ericsson och andra IT-företag säljer utländska ägare, som står för en fjärdedel av börsvärdet, aktier i de svenska företagen.

Pensionssparare. Svenska privatpersoner väljer att i allt högre grad spara utomlands. Det gäller exempelvis de pengar som satsats i den nya premiepensionen. Sedan årsskiftet får dessutom AP-fonderna placera mer i utländska aktier vilket också påverkar kronan negativt.

Just nu är det ingen som tror på någon vändning för kronan förrän till slutet av året. Semesterkassan är alltså förlorad. Hoppet står till Big Mac.

ARTIKELN HANDLAR OM