Ungdomarna struntar i PPM-valet

Bara drygt var tionde har valt fonder

MIN EKONOMI

Ungdomarna struntar i premiepensionsvalet.

Bara drygt var tionde har valt fonder - trots tv-reklam och webbspel för 20 miljoner kronor.

- Det går sannolikt inte komma upp i 67 procent som vid höstens val, säger Eva-Lena Berggren på PPM.

I det pågående premiepensionsvalet ska cirka en halv miljon välja vilka fonder deras premiepensionsrätter ska investeras i. De flesta av årets väljare är ungdomar. Dessutom ska 100 000 förtidspensionärer göra sina val.

Fram till igår hade bara 11,2 procent av väljarna skickat in sina blanketter till Premiepensionsmyndigheten (PPM). Det kan jämföras med de 67 procent som aktivt valde fonder i höstas.

Sista dagen för att välja är imorgon, 30 maj.

- Förhoppningsvis kommer det många idag och imorgon. Men det går sannolikt inte att komma upp i 67 procent som vi hade i höstens val, säger Eva-Lena Berggren på PPM.

Hon menar att det låga deltagandet beror på att de flesta väljarna är ungdomar.

- De har generellt ett lägre valdeltagande. De har långt till pension och ofta är det små belopp som de ska placera.

Vid höstens val hade varje väljare i genomsnitt cirka 12 000 kronor att placera. I årets val är genomsnittssumman bara 1 356 kronor.

PPM:s stora kampanj med tv-reklam, webbplats med ett spel och SMS-service har också riktat sig främst till ungdomar. Kampanjen har kostat 20 miljoner kronor.

- Vårt webbspel hade haft 35 000 besökare för några dagar sedan och det är vi jättenöjda med. Men kommande år kommer vi satsa mer på att gå ut i gymnasieskolor och på universitet, säger Eva-Lena Berggren.

Hur många av väljarna som tagit ett medvetet beslut att inte välja fonder går inte att uppskatta i nuläget. Det ska en väljarundersökning så småningom ge svar på. Icke-väljarnas fond, Sjunde AP-fonden, har gått bättre än genomsnittet och kan därför sägas vara ett relativt gott val.

Att sista valdatum infaller på onsdag 30 maj betyder nu inte så mycket. Det går bra att skicka in sina blanketter även därefter.

Helena Utter

ARTIKELN HANDLAR OM