Bottenrekord för kronan

Kronkursen faller jämfört med dollarn

MIN EKONOMI

Kronan föll rejält gentemot dollarn på torsdagförmiddagen.

Det var när företagen dumpade kronan för att köpa dollar som den amerikanska dollarkursen i kronor steg till nya rekordnivåer.

Vid 12-tiden kostade 1 dollar 10,76 kronor.

För svenska placerare i amerikanska tillgångar har dollarförstärkningen givit en hög extra förräntning. De senaste fem åren har dollarn blivit 59 procent dyrare mot kronan vilket svarar mot en årlig försvagning med knappt 10 procent per år.

Oron för att fortsatta kursfall på Nasdaq skulle skapa ett säljtryck av svenska aktier har framförts som skäl till den senaste tidens försvagning av kronan.

Tidigare har spekulationerna kring en eventuell strukturaffär för Telia, där det svenska telekombolaget skulle ut och sälja kronor, pressat kronan.

Kronan tappade inte lika mycket mot euron som också föll mot dollarn. Flera negativa signaler om sämre tillväxt kom under onsdagen. I Tyskland meddelade t ex tre av de sex mest tongivande prognosinstituten att deras tidigare prognos på 2,1 procents tillväxt troligen måste skrivas ned.

Den lägre trovärdigheten för den europeiska centralbankens penningpolitik efter deras överraskade sänkning av styrräntan har också bidragit att stärka dollarn mot de europeiska valutorna bortsett från det brittiska pundet som stärktes till rekordnivån 15,20 kronor.

En euro kostade 9,13.

Mikael Vilenius ([email protected])

ARTIKELN HANDLAR OM