Norska staten minskar ägandet i Telenor

Utförsäljningen kan öppna för nordisk fusion

MIN EKONOMI

Den norska staten ska minska sitt ägande i Telenor från dagens 80 procent till 34.

Beskedet antas vara framstressat av de allt mer konkreta planerna på omfattande nordiska strukturaffärer och ger VD Tormod Hermansen större svängrum att agera.

Norska AP-regeringen beslutade på torsdagkvällen att norska staten kan komma att minska sitt ägande i Telenor från 78 procent till 34 procent. Norge följer därmed Sverige, där regeringen tidigare i veckan bestämde att minska statens ägande i Telia, tätt i spåren.

Beslutet ger Telenor och dess VD Tormod Hermansen betydligt större svängrum att agera i den kokande gryta som utgör den nordiska telemarknaden. Talet om att den svensk-dansk-finska Nordic Telecom är under bildande har satt press på Telenor, som riskerar att hamna utanför och därmed bli en betydligt mer marginell spelare på den nordiska marknaden.

Köper Telenordia

I dag blev det klart att Telenor köper större delen av Telenordia av BT, British Telecom. Rädslan för att hamna utanför när den nordiska telekomkartan ritas om är det som ligger bakom att Telenor sägs skynda på en affär. Enligt uppgift till Ekonomi24 kan en affär presenteras inom kort.

Under fredagen läggs ärendet fram för Stortinget och Norges närings- och handelsminister Grete Knudsen räknar med brett stöd för förslaget.

”Regeringens förslag har inte en bakgrund i några speciella planer eller samtal om samarbeten eller fusioner. Det här är något vi arbetat med länge”, säger hon till Dagens Naeringsliv men påpekar att det är viktigt att få igenom beslutet innan Stortingets ledamöter tar ledigt för sommaren.

”Styrelsen i Telenor har gjort en värdering, som regeringen delar, om att Telenor ska ha flexibilitet, och inte hindra företagets utveckling”, säger hon.

Bra, tycker analytiker

Att Tormod Hermansen ska ha pressat på regeringen om beslutet, vilket görs gällande i norsk TV, tillbakavisas.

”Vi styrs av våra ägare och är nöjda med staten som ägare. Staten har visat sig vara en professionell ägare och vi har haft tillräckligt med handlingsutrymme. Det visar Telia-processen och samtalen runt Tele Danmark”, säger Telenors presstalesman Steinar Ostermann.

Norska telekomanalytiker är inte förvånade över regeringens utspel. Hans Neskvaern, Nordea Securities, är därför osäker på vad det kan betyda för aktiekursen men ser annars positivt på beskedet.

”Telenor får möjligheten att förhandla utan att ha en ägarmässig osäkerhet i bakhuvudet. I den nordiska telekombranschen har alla talat med alla länge men nu verkar samtalen vara mer konkreta. I ett sånt läge är det dumt för Telenor om de måste gå och fråga Stortinget om lov först”, säger han till Dagens Naeringsliv.

Ekonomi24.se