Telenor köper Telenordia

Affären öppnar för norska offensiv i Sverige

MIN EKONOMI

Telenor och British Telecom har gjort upp om svenska operatören Telenordia. Telenor betalar kontant till BT som också får behålla en del av bolaget.

Som Ekonomi24 skrev igår har Telenor velat få till en lösning kring Telenordia för att kunna vara med i de nordiska fusionssamtalen om att bilda ett Nordic Telecom.

Redan idag kommer alltså besked.

Telenor betalar kontant till BT, som behåller bredbandsdelen i bolaget, BT Ignite som kommer att fokusera på affärskunder i Sverige och Finland, enligt BT.

Ett slutgiltigt avtal är ännu inte undertecknat och på förmiddagen rådde det viss oklarhet kring vad som gällde. Pressmeddelandet om uppgörelsen kom från BT och talesmän för Telenor sa att allt inte var klart. Enligt en release från Telenor väntas dock avtalet vara i hamn inom kort.

Den låsta ägarbilden i Telenordia har hittills utgjort en hämsko för Telenors svenska ambitioner. Telenor har exempelvis länge velat inleda en svensk offensiv på mobilmarknaden men BT har tvekat. Samtidigt är Telenor förhindrad att starta egen konkurrerande verksamhet i Sverige enligt ett avtal med BT. Hittills har detta bland annat stoppat Telenor från att ingå samarbeten med något svenskt 3-G konsortium.

Det går undan för Telenor. På torsdagen kom besked från norska regeringen om att de är beredda att minska ägandet i Telenor så att bolaget kan delta i strukturaffär. Nu verkar alltså de viktigaste hindren vara undanröjda för Telenors VD Tormod Hermansen.

Ekonomi24.se