Många vill sälja skärgårdspalats

Rea i skärgården efter IT-kraschen

MIN EKONOMI

Sugen på en egen ö i skärgården?

Eller ett helt skärgårdshemman med egen jakträtt och fiskevatten för 25 miljoner kronor?

I år är antalet ställen till salu fler än på länge och priserna väsentligt lägre än förra året - för den som har råd att betala fastighetsskatten.

Lagom till semestrarna ska sjöställen i Stockholms skärgård, villor i Båstad och Torekov och gårdar på Österlen hitta nya köpare. För säljarna är klimatet hårdare än på länge, men för köparna är utbudet större och förhandlingssitsen betydligt roligare än så här års förra året.

- Antalet ställen som varit till salu hittills i år, inräknat både bostadsrätter och större ställen utanför städerna, har i det närmaste fördubblats jämfört med samma period förra och förrförra året, säger Lars Engelbert, VD för Bjurfors, som de senaste åren fört statistik över antalet bostadsannonser i tidningarna.

- Tydligast är förändringen vad gäller stora, dyra objekt i prisklassen 8 Mkr och över – de är betydligt svårare att sälja och priserna håller på att falla tillbaka.

Tvingas sälja av skatteskäl

Nedgången på börsen, inte minst i IT-aktier, och det allmänt osäkra finansklimatet är två orsaker till utvecklingen. Den höjda fastighetsskatten en annan.

- Den höjda fastighetsskatten är helt klart en bidragande orsak till att det finns så många objekt på marknaden. Framförallt har folk reagerat de senaste två veckorna och äldre människor, som egentligen hade tänkt flytta från sina skärgårdsställen först om fem-sex år, ger upp. Om skattehöjningen leder till något större prisras på lång sikt är dock svårt att säga än så länge, säger Lars Engelbert.

Ett område som fortfarande anses ”billigt” är Österlen i Skåne, där man fortfarande kan få en större gård nära Hanöbukten för 2,5-4 Mkr.

”I det området är priserna fortfarande mycket låga sett med Stockholmsögon, men de är på väg upp. Allt fler flyttar dit för att bo permanent, inte bara under sommaren, och framförallt sådana som börjar trappa ner på arbete eller kanske rentav helt slutat jobba”, säger Lars Engelbert.

Det gäller dock att passa på. Enligt Ulrika Wrede, Wrede & Co, som är specialiserad på så kallade ”unika” – i de flesta fall exklusiva och dyra – objekt är efterfrågan på ställen på Österlen mycket hög just nu.

- Det har talats om den så kallade ’bro-effekten’, att Öresundsbron skulle öka priserna i området, länge men nu börjar den faktiskt märkas. Min bedömning är att priserna i Skåne har stigit med ungefär 30 procent sista året, säger hon.

Vissa har alltid råd

Det kundsegment hon själv arbetar mot, oftast hyfsat förmögna kunder, beskriver hon som ”en marknad i marknaden” som lever sitt eget liv.

- Men visst märks det att tiderna förändras. Jag har tackat nej till fler uppdrag den här säsongen än tidigare år, både av tidsskäl och för att jag bara tar mig an objekt som jag tror passar min kundkrets. En annan indikator på att marknaden svalnat är att det är en lite längre handläggningstid på affärerna än tidigare, men de riktigt unika objekten går fortfarande för höga priser, säger Ulrika Wrede.

En annan aktör som nischat sig hårt mot en pengastinn kundkrets och uteslutande säljer sjöställen i Stockholms skärgård, i prisintervallet 5-8 Mkr, är Castelli & Co. I dagarna annonserar de ut ett av vårens mest exklusiva boenden – ett skärsgårdshemman strax söder om Dalarö. 150 000 kvadratmeters tomt med både egen jakträtt och fiskevatten, huvudbyggnad på 220 kvadratmeter, flera gäststugor och sjöbodar samt båthus, bastu och brygga är tänkt att gå under klubban för vad som i annonsen beskrivs som ”hög köpeskilling”.

”Intresset hittills har faktiskt varit över förväntan, det har ringt ett tiotal personer på annonsen vilket är mer än vi hade räknat med. Priset? Ja, vi börjar väl runt 25 Mkr”, säger Stefan Landberg, VD för Castelli & Co.

Lotta Edling ([email protected])