”Joachim Posener gömmer sig i Irak”

Åklagaren tror på ett gripande i sommar

MIN EKONOMI

Ekobrottsmyndigheten trappar upp jakten på den misstänkte Trustorsvindlaren Joachim Posener. Åklagaren Bo Skarinder hoppas att han kan gripas i sommar.

Nya uppgifter gör gällande att Joachim Posener gömmer sig i den irakiska hamnstaden Basra.

- Det låter intressant, säger Trustoråklagaren Bo Skarinder.

Ända sedan Trustorhärvan rullades upp har Joachim Posener varit försvunnen och han är efterlyst via Interpool. Han anses vara hjärnan bakom kuppen mot Trustor som plundrades på närmare 500 Mkr. Förra veckan dömdes Thomas Jisander till fem års fängelse och Peter Mattsson till tre års fängelse för sin inblandning i Trustorhärvan.

Enligt polisen har den vid ett tillfälle varit nära att gripa Joachim Posener. Biträdande överåklagare Bo Skarinder vill inte säga var någonstans de spanar efter honom, men enligt tidigare uppgifter har han rört sig mellan Israel, Brasilien och Bahamas.

Ekobrottsmyndigheten är nu mycket mån om att få fast Joachim Posener och har därför trappat upp spaningarna efter honom.

"Inte som en nål i en höstack"

- Vi hoppas få tag på honom till sommaren. Det vore bra om målet mot honom kunde komma upp i tingsrätten innan de nya förhandlingarna mot de andra inblandade ska upp i hovrätten i höst, säger Bo Skarinder och fortsätter:

- Det blir svårt att hitta honom, men det är inte som att finna en nål i en höstack. Jag kan inte säga var någonstans vi letar”, säger Bo Skarinder.

Nya, dock obekräftade uppgifter som Ekonomi24 tagit del av pekar nu ut den irakiska staden Basra som Joachim Poseners gömställe. Enligt uppgifterna ska han bo i Basras judiska stadsdel. Joachim Posener är själv av judiskt ursprung. Att han valt Basra beror, enligt uppgifterna, på att det inte finns något utlämningsavtal mellan Sverige och Irak.

Basra är en mycket gammal stad och den judiska befolkningen har tillåtits leva kvar, trots Saddam Husseins uttalade israelhat. Enligt uppgifterna till Ekonomi24 är Joachim Poseners plan att uthärda preskriptionstiden som går ut 2007.

Förändrat sitt utseende

- Jag har inte hört uppgiften, men det låter intressant. Vi ska titta på detta, säger Bo Skarinder.

Joachim Posener ska ha tillgång till en stor del av de pengar som försnillades ur Trustor. Enligt uppgifterna har merparten av pengarna placerats i pensionsfonder för Joachim Poseners räkning. En del av de försnillade pengarna är ska också vara bundna i kapitalförsäkringar i off-shorebolag på de brittiska kanalöarna.

Efter en plastikoperation har Joachim Poseners utseende förändrats radikalt, enligt uppgifterna till Ekonomi24.

Isaac Pinéus ([email protected])

ARTIKELN HANDLAR OM