Småsparare kräver längre öppettider på börsen

Många mäklare vill slopa kvällsöppet

MIN EKONOMI

Nu reser sig småspararna och kräver utökade öppettider på börsen.

På nätet pågår just nu ett upprop som hittills har samlat nära 300 namn.

Kraven varierar från modesta öppet till 22.00 till mer rabiata krav på öppet dygnet runt.

Många föreslår också att börsen ska öppna senare, vid lunch, för att kompensera senare stängning.

Frågan om börsens öppettider har blivit så kontroversiell att den hamnat på styrelsenivå i OM. Hittills framstår det som om det finns en majoritet bland de traditionella aktörerna för att gå tillbaka till tidigare kortare öppethållande. Men tillförordnade börschefen Simon Nathanson säger att det inte är så enkelt.

- Det finns inte någon klar majoritet för någon linje. Istället finns det många små minoritetsgrupper. Synen varierar beroende på hur målgruppen ser ut. Det är inte heller så att alla traditionella mäklare vill gå tillbaka till de gamla öppettiderna, det finns ju banker som har såväl nätmäklare som stora institutionella kunder och privatkunder, säger han.

Diskriminering av småsparare

Men småspararna är rädda att deras intressen glöms bort och samlar nu namn på nätet för att driva sina krav på ökade öppettider. Så här låter några av de 280 inläggen på Dagens Industris chatsida;

”...att gå tillbaka till de gamla öppettiderna vore att diskriminera oss småsparare?kvällsöppet är viktigt för oss ”Svenssons” som har ett vanligt arbete att sköta också.”

”Jag tycker det är självklart att börsen ska vara öppen dygnet runt, precis som på andra handelsplatser på nätet. Börsmäklarna har för länge sedan spelat ut sin roll i detta sammanhang, men kan givetvis fungera som rådgivare för de kunder som nöjer sig med att handla under kontorstid.”

”Mäklarna få väl byta jobb om utvecklingen i branschen inte passar?dessutom är det ju ingen som tvingar firmorna att vara på marknaden efter 17.00...”

”Självklart skall börsen hållas öppen till 22.00, sedan är det upp till var och en att handla när det passar bäst.”

Striden om Stockholmsbörsens öppettider är en kamp där alla parter har olika intressen, men OMs sammanfaller med nätmäklarnas och privathandlarnas. OM har drivit på utökade öppettider därför att de vill försvara sina marknadsandelar i den internationella konkurrensen och hoppas på att ökat öppethållande ska öka omsättningen. För dem handlar det bland annat om att ta tillbaka den handel i svenska aktier som idag sker i USA.

Frågan avgjorde före midsommar

Nätmäklarna och deras kunder vill också utöka öppettiderna därför att det är på kvällarna som småspararnas har mest tid att handla. Många av de traditionella mäklarna har däremot inget intresse av att utöka öppettiderna, de handlar på de platser och tider när likviditeten är som bäst och hittills har kvällsöppet i Stockholm inte inneburit några ökade intäkter för dem. De stora har också mäklare på plats i exempelvis New York och Asien.

För OM är öppettiderna en delikat balansgång där det gäller att hålla alla på någorlunda gott humör. Simon Nathanson uppger att OM fundamentalt tror på ökad tillgänglighet.

- Det här ska sättas i relation till den internationella konkurrensen. Men jag är inte beredd att säga att det betyder att det blir ökade öppettider. Vi måste hitta en lösning som tillfredsställer många olika kunders behov, men självklart kommer vissa bli mer nöjda än andra, säger han.

Nathanson räknar med att frågan kommer att vara avgjord före midsommar.

Kvällsöppet sedan i februari

Sedan den 23 februari är Stockholmsbörsen öppen för handel ända till klockan 20.

Lotta Engzell-Larsson ([email protected])